Dicționar de termeni care definesc Parlamentul României

dictionar palatul parlamentuluiGata cu bășcălia! E timpul sa mai scriem si cate un articol serios, informativ, cu atat mai mult cu cat tot mai putini romani pun, in ziua de azi, mana pe o carte.

Din acest motiv -si nu numai- am decis sa alcatuim un mic dictionar cu definitii din cultura politica autohtona, care au legatura cu Parlamentul Romaniei, o institutie atat de vitala pentru poporul roman, incat nu ar putea supravietui fara ea.

Asadar, iata termenii de jargon politic, esentiali pentru o socializare adecvata pe culoarele politicii romanesti:

 • Palatul Parlamentului numit ironic si Casa Poporului – Cladire faraonica din Romania, considerata si cea mai periculoasa din lume. Asta si pentru ca in fiecare an, datorita greutatii, se scufunda cu cativa centimetri, riscand sa ingroape cu sine nu doar capitala ci si intreaga tara. Palatul Parlamentului este si principala cauza pentru care România este una dintre cele mai sarace tari din Europa.

 

 • Necuvântătoarele – Termen colocvial folosit pentru a desemna parlamentarii care nu iau niciodata cuvantul in sedintele Parlamentului. Majoritatea alesilor fac parte din aceasta categorie.

 

 • Ferma lui Dragnea – Grupul Parlamentar PSD, cel mai mare grup din Parlamentul Romaniei din ultimii 70 de ani. Mai exact din ultimii 71 de ani, de cand au castigat celebrele alegeri din 1946.

 

 • Tăriceanul – Unitate de masura pentru dejectii si apa menajeră de la cele 37 de WC-uri din cladirea Parlamentului. Un tăricean e echivalentul a 4 m cubi de fecale.

 

 • Lumea interlopă – Clasă politică primitivă care nu a reușit să evolueze suficient de mult pentru a intra în Parlament, rămânând la un modus operandi rudimentar.

 

 • Rezervele de căcat – Rezerve strategice acumulate din timp, pentru a fi folosite in campaniile electorale, atunci cand toti parlamentarii consuma si de pana la 10 ori mai mult, decat in restul mandatului la un loc. Rezervele sunt distribuite proportional cu procentele obtinute in alegerile precedente, desi uneori sunt cazuri in care partidele mici consuma la fel de mult ca cele mari.

 

 • Terente – Premier de la PSD.

 

 • Căcărău – Parlamentar chiulangiu care nu da cu lunile pe la Parlament iar atunci cand vine, il ia somnul. Căcărăii sunt raspanditi in toate partidele politice si sunt atat de multi incat daca s-ar uni ar deveni cel mai numeros grup parlamentar.

 

 • Sala Al Capone – Este fosta Sala Rosetti, redenumita Al Capone, folosita in prezent de parlamentarii care se retrag aici pentru a vota diverse infractiuni, departe de ochii presei.

 

 • Avocatului Poporului Parlamentar – Functie ingrata detinuta de un parlamentar care are rolul de a-si apara colegii de justitie. De-a lungul timpului acest post a fost detinut de personalitati marcante ca Romulus Zaroni sau Emil Bobu, iar in prezent este ocupat de Serban Nicolae.

 

 • Gambino si Soprano – Cele doua mari famiglii de parlamentari cunoscute oficial drept Camera Senatului, respectiv Camera Deputatilor.

 

 • Premiul Stalin pentru Democrație – Distinctie acordata anual unor parlamentari care s-au remarcat prin atacuri la adresa libertatii de exprimare, a presei sau a poporului in general. Premiul a fost castigat de-a lungul timpului de Adrian Nastase, Traian Basescu, Tariceanu, Stefan Iordache, Nicolicea si multi altii. Chiar si proaspatul parlamentar USR Cristian Ghinea este pe lista celor nominalizati la premiu in 2017.

 

 • Cantina Săracilor – Denumire folosita pentru cantina Parlamentului, acolo unde românii nevoiași mananca la preturi modice, prin reprezentantii lor din Parament.

 

 • Scriitori si oameni de cultura – fosti parlamentari, dovediti de justitie, care au scapat mai repede din puscarie pentru ca au scris asa-zise carti.

 

 • Varujanul – Unitate de masura care contabilizeaza cantitatea de prostie debitata de un parlamentar pe centimetru patrat de declaratie publica. De regula Liviu Pop si Petre Daea dau cel mai mare numar de varujani pe luna, aproape la egalitatea (cu un usor avantaj pentru Liviu Pop), urmati la o oarecare distanță de Olguta Vasilescu si alti ministri din cabinetul Tudose.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.