Afacere fabuloasa in doi ani de zile

Asa poate fi numit site-ul Mint.com lansat de Aaron Patzer (27 de ani), ca o alternativa la Aaron PatzerQuicken si alte softuri cu aplicatii financiare. Pana aici nimic deosebit, inca un site de  software printre sutele de mii de softuri ce pot fi descarcate online.

Insa la doi ani dupa lansarea site-ului, Aaron a primit o oferta de nerefuzat din partea principalului concurent si lider pe piata softurilor financiare, Intuit, producatorul softului Quicken, care i-a oferit 170 milioane de dolari in schimbul site-ului mint.com.

Cum s-a ajuns aici?

Exista aproximativ 250 de milioane de oameni din intreaga lume care folosesc servicii bancare online, adica isi verifica din fata monitorului conturile bancare si fac tranzactii, insa pentru astfel de operatiuni au nevoie de softuri si aplicatii speciale.

Nemultumit ca nu gasea aplicatiile de care avea nevoie, Aaron Patzer si-a lansat propriul site dedicat special softurilor financiar-bancare, site care a devenit foarte popular bucurandu-se de un milion si jumatate de utilizatori, o nimica toata in comparatie cu piata de 250 de milioane.

Aaron spune ca a facut ceea ce doar 5% dintre cei care lanseaza un soft fac si anume, sa ofere un produs sau serviciu de care piata chiar are nevoie. Cei mai multi creaza produsul si apoi incearca sa creeze si nevoia de produs, insa drumul cel mai sigur e in sens invers: intai sa existe nevoia si apoi sa apara produsul.

Site-ul lui Aaron oferea produsul gratuit, spre deosebire de Inuit care isi taxa anual consumatorii softului Quicken realizand astfel un castig de un miliard de dolari pe an.

Acum e lesne de inteles de ce site-ul lui Aaron incepea sa ii deranjeze si si-au dorit (si in final au si reusit) sa-l cumpere.

Chiar daca isi oferea produsul spre downloadare gratuit, site-ului lui Aaron era monetizat prin reclame la diverse produse bancare sau softuri de online banking, insa oferta de 170 de milioane de dolari cu care a venit in final puternicul concurent a intrecut orice asteptari.

Privind in urma, Aaron isi aduce aminte ca produsul sau grauit era atat de popular incat nu a platit nici macar un cent pentru reclama, site-ului ii era promovat grauit, din om in om, pe bloguri si pe retelele sociale.

Reteta succesului, in cazul site-ului Mint.com poate fi redusa la 5 pasi principali:

  • Un produs care transforma o activitate complicata si greoaia intr-una simpla si lejera.
  • Alege o piata mare, foarte mare…
  • Creaza un model de afacere in jurul produsului (in cazul lui Aaron acesta a fost initial bazat pe reclama oferita pe site si nu pe taxarea utilizatorilor).
  • Nu plati niciun cent pentru reclama!

Cazul lui Mint.com este un caz tipic de afacere a secolului XXI, o afacere online care ar fi fost de neconceput in urma cu 30 sau 40 de ani.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.