Cine se afla in spatele OLX
OLX a reusit sa se impuna ca lider de piata pe nisa site-urilor de anunturi online din Romania, gratie unor investitii de milioane de dolari si a unei echipe de profesionisti cu experienta in domeniu.
Putini stiu insa ca pretul pentru locul I pe piata anunturilor online este atat de mare incat nu mai lasa loc si pentru profituri, strategia fiind una gandita pe termen lung dar extrem de riscanta. Tocmai de aceea o astfel de strategie nu poate fi aplicata decat de jucatori dispusi sa piarda acum sume uriase de bani doar pentru a scoate concurenta pe bara, in speranta unor castiguri viitoare.
Cine este acest jucator misterios dispus sa piarda milioane de dolari pe piata online romaneasca?
Povestea este una incalcita, dupa cum urmeaza:
In 2006, un blogger si antreprenor francez, Fabrice Grinda pe numele lui, lanseaza platforma de anunturi online OLX (de la „online exchange”) mai multe tari, printre care India, Pakistan, Brazilia, etc.
Aceasta platforma atrage nu doar foarte multi vizitatori ci si atentia sud-africanilor de la Naspers care in 2010 cumpara acest brand. Tot atunci acestia din urma lanseaza in Romania site-ul de anunturi Mercador.ro.
Mercador nu era nici pe departe prima si ultima miscare a celor de la Naspers in tara noastra. Ei au investit sute de milioane de dolari in online-ul romanesc cumparand diverse platforme autohtone cum ar fi: eMag (detinut pana atunci de controversatul om de afaceri Sebastian Ghita), Gecad ePayment (devenit azi PayU), autovit.ro, tocmai.ro (acesta din urma cumparat doar pentru ca era un competitor important pentru Mercador/OLX).
La cativa ani dupa cumpararea Mercador boardul Naspers decide unificarea brandurilor, redenumindu-si toate site-urile de anunturi cu brandul cumparat de la francez, fara sa tina cont de rezonanta vechilor denumiri.
Serviciile de anunturi sunt gratuite, cu exceptia celor pe care utilizatorii doresc sa le evidentieze prin apelarea la servicii de promovare platite. Exista incasari dar ele inca nu depasesc cheltuielile cu publicitatea, in special cea televizata.
Abia acum, in 2016, OLX este preconizat sa intre pe profit prin taierea drastica a bugetului alocat publicitatii in mass-media.
Naspers isi are inceputurile in 1915, in Africa de Sud, sub forma unui ziar (Nationale Pers), insa multinationala din prezent nu mai are nicio legatura cu fondatorii initiali.
Compania a crescut treptat detinand si cumparand diverse mijloace de media in tara si peste hotare insa avantul extraordinar incepe odata cu anul 1985 cand compania incepe sa investeasca pe piata jocurilor video.
Boom-ul internetului in anii `90 deschide pentru Naspers noi oportunitati de investitii in toate colturile lumii. Cumpara sau creaza site-uri de succes, dar continua sa isi dezvolte si vechile business-uri din mass-media clasica (televiziuni, publicatii, etc.).
Astfel, evaluata la cifra de 66 miliarde de dolari, prezenta in peste 150 de tari, Naspers este catalogata in prezent drept cea mai mare a 7 a companie din lume.
Oamenii cheie din actualul board sunt: Bob von Dijk, Vasili Sgourdos, Mark Sorour, Aeelin O`Toule si David Tudor. care in ciuda numelui nu este roman.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.