Cum mai merg afacerile in turismul romanesc
Suntem deja in al patrulea an de criza si turismul a fost unul din sectoarele lovite in plin. Multi spun ca 2012 nu este anul potrivit pentru investitii in turism si probabil ca au dreptate daca ne gandim ca numarul hotelurilor si pensiunilor scoase la vanzare, a crescut in acest an cu 30% fata de aceeasi perioada a lui 2012.
Totusi lucrurile sunt ceva mai nuantate de atat.
Chiar daca numarul de turisti a scazut, sunt miscari masive pe piata de turism din Romania. Statiunile mici, mai ieftine, gen Eforie, au cunoscut in perioada de criza o sensibila crestere a numarului de turisti. De asemeni, de la inceputul crizei, a crescut numarul de turisti straini care ne viziteaza tara, in special zona montana.
Cum se explica acest fenomen?
Intr-un cuvant: criza economica. Turistii sunt mai rezervati acum in a-si cheltui banii in statiunile de fite (precum Mamaia) sau in afara tarii si atunci s-au reorientat spre concedii ceva mai ieftine. De exemplu statiunile balneo au inregistrat o usoara crestere in anii de criza in detrimentul conditiilor de cazare in hoteluri din Mamaia.
La fel au procedat si turistii straini care au optat in acesti ani spre destinatii mai modeste dar mai ieftine. Asa se face ca in acest an a crescut cu 3-4% numarul de turisti straini in Romania fata de 2011.
Tot din acest an au reaparut pe litoral turistii germani care nu isi mai facusera simtita prezenta din vremea comunismului.
Si atunci de ce multe afaceri in turism sunt in pragul falimentului?
In primul rand pentru ca aceasta crestere a numarului de turisti este incurajatoare dar nu foarte semnificativa.
In al doilea rand pentru ca hotelierii au facut investitii masive in unitatile de cazare inainte de inceperea crizei iar acum s-au trezit ca nu isi pot acoperi cheltuielile, ba mai au si datorii la creditori. Cum preturile la imobiliare au scazut si afacerile in turism merg cum merg, le este si foarte greu sa isi vanda unitatile de cazare.
In al treilea rand la declinul afacerilor in turism a contribuit din plin si nepasarea autoritatilor care pur si simplu au abandonat obiective care candva erau faima statiunilor (sa na gandim doar la Cazinoul din Constanta, lacul Techirghiol sau cladirile istorice din Herculane, toate lasate de izbeliste), in folosul unor inovatii de o utilitate indoielnica (telegondole, palmieri, etc.).
In fine, in al patrulea rand pentru ca proprietarii de hoteluri sunt de cele mai multe ori si managerii hotelurilor. Asta nu e neaparat un lucru rau dar de cele mai multe ori nu te poti pricepe la toate.
Capitalismul in Romania este inca la inceputuri si putini inteleg nevoia unor manageri de meserie, adica a unor angajati profesionisti care sa se ocupe de dezvoltarea afacerii, asa cum stau lucrurile in alte tari.
Si totui 2012 vine si cu o mica oportunitate in ceea ce priveste turismul. 2012 este un an electoral, un an in care politicienii se abtin de la taieri de salarii si in care se ia o mica pauza in ceea ce priveste austeritatea.
Asta ar trebui sa se traduca printr-o usoara relansare a consumului de care ar putea profita afacerile in turism.
Nu trebuie trecut cu vederea nici fenomenul redescoperirii unor destinatii uitate. Cum criza a alungat anumiti turisti din statiunile arhicunoscute (si cam scumpe), acestia s-au reorientat spre turismul rural, mai ales Transilvania este destinatia predilecta a iubitorilor de natura si rustic.
Ghinionul anumitor zone pare sa fie norocul altora ceea ce inseamna noi oportunitati turistice pentru proprietarii din zonele in care turismul pare sa renasca.
De asemeni nici hotelierii care au ramas in picioare in zona de litoral nu stau cu mainile in san si incearca noi metode si strategii de atragere a clientelei. Asa se face ca in 2012 asistam la un gen de servicii cu care ne obisnuisem pe litoralul bulgaresc sau turcesc si anume : regimul all inclusive care se regaseste printre ofertele de cazare Mamaia 2012.
In concluzie, cum mai merg afacerile in turismul romanesc?
Tot ceea ce putem spune este ca avem o piata in plina efervescenta, o piata in care unii hotelieri dau faliment, in care altii se pregatesc sa intre in business, in care se prefigureaza schimbari majore in urmatorii ani.
Doar timpul va putea spune daca Romania va fi capabila sa-si exploateze la maximum adevaratul potentialul turistic sau va continua sa vegeteze la marginea Europei, o destinatie obscura, undeva langa Ungaria si Bulgaria.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.