Cum se calculeaza cursul valutar
V-ati intrebat vreodata cum se calculeaza cursul valutar? Cursul valutar este un element economic important in cadrul unei economii tot mai globalizate in care evenimente de la un capat al lumii au repercursiuni economice importante in celalalt capat al planetei. Care sunt insa mecanismele care duc la cotatiile pe care le vedem afisate zilnic de catre Banca Nationala? Ei bine aceste mecanisme nu au fost tot timpul aceleasi.
In linii mari, in ziua de azi, cursul valutar se calculeaza in functie de cerea si oferta pentru anumite valute pe piata respectiva. De exemplu cand o anumita valuta se cumpara in cantitati mari de catre populatie sau alti jucatori importanti (banci, investitori) atunci cotatia ei creste datorita scaderii disponibilitatii. Aceasta cerere si oferta de valuta este la randul ei influentata de o serie de factori cum ar fi starea generala a economiei tarii (care poate incuraja investitorii sa-si tina valuta aici sau dimpotriva, ii poate stimula sa isi retraga capitalul lichid), raportul import-export (importurile scot valuta din tara, exporturile aduc bani in tara), speculatii de moment ale marilor jucatori de pe piata valutara, evenimente politice, etc.
Cursul valutar nu s-a calculat insa tot timpul dupa regula pietei libere, a cererii si a ofertei. Inainte de anii `70 s-a folosit sistemul Bretton Woods. Acest sistem a fost pus la punct la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, in urma unor conferinte pe teme economice ale aliatilor. Pe scurt sistemul Bretton Woods a introdus rata de schimb fixa, in care, cotatia unei monede fluctua in fuctine de etalonul ales, etalonul ales era fie o alta valuta, fie aurul.
Din anii `70 insa s-a trecut treptat la rata de schimb fluctuanta in care o valuta nu mai fluctueaza in fuctie de un etalon ales ci in functie de cerea si oferta pentru acea valuta pe piata monetara mondiala (FOREX).
Piata monetara este cea mai mare piata din lume, fara un sediu fizic, operatiunile ei desfasurandu-se in banci din toate tarile. Principalii jucatori pe piata mondiala de valuta sunt bancile, guvernele, institutiile financiare, speculantii, etc. In mai 2009 cei mai mari jucatori pe piata valutara au fost bancile Deutsche Bank din Germania, UBS AG din Elvetia si Barclays Capital din Mare Britanie.
Datorita dezvoltarii internetului insa, piata de capital a ocupat si spatiul online. Exista de la site-urile cu informatii financiare care prezinta evolutiile de curs valutar BNR, cotatiile pincipalelor valute si evolutia lor in timp, stiri financiare si diferite instrumente cum sunt cele pentru calcularea dobanzilor sau un convertor valutar, pana la aplicatii complexe cu ajutorul carora puteti tranzactiona in timp real pe piata valutara chiar din fata propriului computer.
In cazul pietei interne, Banca Nationala este ea insasi un jucator important, aceasta intervenind adeseori pentru mentinerea cursului valutar in anumiti parametri, aceasta interventie se face cumparand sau vanzand pe piata o anumita valuta in functie de ceea ce se doreste in acel moment.
Cursul valutar este actualizat zilnic de catre BNR iar bancile il recalculeaza zilnic adaugand propriile cotatii menite sa le asigure castigul indiferent daca vand sau cumpara valuta.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.