Magazinele online de haine, dedesubturile unei afaceri in crestere

Hainele (de tot felul) sunt unele dintre cele mai bine vandute produse online atat in ceea ce priveste piata globala, cat si la nivelul local al pietei romanesti.

Finalul lui 2015 a dus la o crestere a vanzarilor de haine in magazinele virtuale romanesti cu aprox. 40% fata de anul precedent, apropiindu-se de o cifra de afaceri de circa 200 milioane de euro.

Fenomenul se datoreaza pe deoparte intrarii tot mai agresive pe piata online a marilor magazine de ratail de specialitate, cat si unui fenomen general mai larg, acela al cresterii numarului de utilizatori romani care aleg sa apeleze la comertul electronic.

Acest ultim aspect este si principalul argument in favoarea antreprenorilor care abordeaza aceasta nisa.

E de ajuns sa accesati unul din principalele motoare de cautare si tastati cateva cuvinte cheie in domeniu: haine, cumparare adidasi, blugi online, si asa mai departe, pentru a va face o idee despre princialii actori ai comertului cu haine de pe piata virtuala romaneasca.

Magazin online vs magazin la colt de strada

Avantajele comertului electronic sunt evidente, atat pentru cumparator cat si pentru comerciant.

Pentru cumparator exista avantajul comoditatii si al economiei de timp. Nu mai este nevoit sa alerge magazin online hainetot orasul pentru blugii, trainingul sau lenjeria cautata, e de ajuns sa navigheze online prin ofertele unor magazine online de vestimentatie si din cateva clickuri, in cateva minute, isi poate comanda produsele dorite.

Pe de alta parte gratie noii legislatii cumparatorul are dreptul sa returneze produsele comandate online daca acestea nu corespund descrierilor de pe site, au anumite defectiuni, precum si din numeroase alte motive.

In ceea ce priveste avantajele antreprenorului, lucrurile sunt si mai clare. Vorbim in primul rand de costuri, mult mai mici in cazul unui magazin online fata de unul clasic.

In mediul virtual nu mai e nevoie sa platesti chirii exorbitante, aprox. 150 lei pe an sunt suficienti pentru un serviciu decent de hosting online.

Nu mai ai nevoie de angajati sau in orice caz nu de atat de multi angajati ca in cazul unui magazin de haine traditional.

Ia-ti adio si de la costurile legate de plata utilitatilor sau a mobilierului.

Aceste economii permit investirea resurselor de capital in dezvltarea afacerii, fie ca vorbim aici de seminarii de business, training vanzari sau in publicitate.

Promovarea online este de asemeni mult mai accesibila ca si costuri decat bannerele stradale sau publicitatea in mass-media locala.

Insa de departe cel mai mare avantaj il constituie accesul la o piata foarte larga de clienti. Daca un magazin clasic trebuie sa se multumeasca in general cu clientela disponibila in localitatea respectiva, un magazin online tinteste practic milioane de posibili clienti.

Insa dincolo de avantaje, o afacere online are de infruntat si numeroase riscuri si provocari.

In primul rand un magazin online de articole vestimentare, mai ales daca este la inceput de drum, trebuie sa treaca de obstacolul reprezentat de concurenta.

Pentru a reusi asta trebuie sa actioneze pe mai multe planuri, in primul rand sa isi aleaga o nisa care sa il scoata in evidenta. De exemplu se poate axa doar pe un anumit gen de lenjerie intima, sau doar pe traininguri speciale, sau doar pe costume tematice si asa mai departe.

Ideea este sa aleaga o nisa care sa ii ofere posibilitatea de a deveni relativ rapid o referinta in domeniu.

Pentru asta are nevoie in principal de o sursa sigura (si la un pret convenabil) de marfa en-gros, daca se poate, direct de la producator, de un design reusit la site si o buna functionare a acestuia si mai ales de o buna promovare online.

Toate acestea se pot realiza apeland la serviciile unor specialisti in domeniu, servicii care pot avea preturi variind oriunde intre cateva sute si cateva mii de euro, in functie de complexitatea lor. Chiar si asa, cand tragi linie si le aduni, costurile si riscurile unui business online sunt mult mai mici decat ale variantei traditionale.

In aceste conditii nu este de mirare ca vanzarile online de articole vestimentare au crescut de la un an la altul si vor continua sa o faca si in viitorul apropiat.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.