Fraude online de sarbatori

E vremea sarbatorilor, vreme pentru daruri si pentru… fraude online, conform reprezentantilor companiei producatoare de antivirus, McAfee.

Cum in aceasta perioada tot mai multi utilizatori isi folosesc smartphone-urile pentru a trimite si a primi felicitari de sarbatori, creste si numarul virusilor si a softurilor rau-intentionate, primite pe smartphone sub forma unor felicitari si aplicatii de sezon.

Evident, este valabil si pentru PC-uri, nu doar pentru smartphone-uri….

Aceste softuri-virus pot fi folosite pentru a fura pur si simplu datele dumneavoastra personale, inclusiv datele cardurilor bancare pe care le-ati folosit la cumparaturi online de pe computerul infectat.

De regula aceste fraude pot veni sub forma unor jocuri si aplicatii donwload-abile, felicitari virtuale, descarcare de oferte si liste cu preturi la reducere etc.

Dar fraudele de sarbatori pot lua o multime de alte aspecte, inclusiv false campanii de caritate, solicitarea unor donatii, pretinse cadouri castigate.

Aceasta ultima schema de fraudare este foarte raspandita, nu doar in perioada sarbatorilor dar si in restul anului.

Schita escrocheriei este urmatoarea: primesti un email in care ti se aduce „fericita” veste ca esti „castigatorul” unei loterii de care nu a auzit nimeni. Ai castigat fie o masina, fie un laptop, un smartphone, o suma de bani sau orice altceva care iti poate capta interesul.

Dupa ce intri in corespondenta cu expeditorul emailului, afli ca premiul este la un pas distanta de tine, trebuie doar sa platesti nu stiu ce taxa vamala (impozit, sau cine stie ce alta scuza penibila) pentru a intra in posesia lui.

Dupa cum probabil v-ati dat deja seama, odata ce ai fost suficient de naiv incat sa le trimiti banii, nu mai primesti niciun raspuns, si evident, nu primesti niciun premiu, ramai cu banii dati si cu o noua experienta (neplacuta) de viata.

Dar imaginatia escrocilor nu se opreste aici.

O alta frauda „de sarbatori” este cea prin care primesti invitatia la nu stiu ce petrecere a celor singuri.

Scopul acestor gen de mesaje este sa te ademeneasca pe site-uri cu virusi.

Tot in aceasta perioada creste si numarul falselor magazine online. Tactica e urmatoarea: primeste mesaje cu mega-oferte de sarbatori, cu linkuri spre false magazine online.

Dai click si gasesti niste produse la super-pret, numai ca dupa ce ai platit, ramai cu banii dati si nu vei primi niciodata produsele respective care nu exista decat in poze, magazinul online fiind unul fantoma.

Pentru a evita sa cazi in astfel de capcane nu cumpara de la magazine online obscure, dubioase, aparute peste noapte, fara nicio istorie in spate.

Daca nu esti sigur, lanseaza o cautare pe Google si cauta parerea celor care au mai cumparat deja de la acea adresa, vezi cu ce impresie au ramas.

Ca modalitate generala de a te feri de aceste tepe online, nu da click pe linkuri dubioase, trimise de persoane pe care nu le cunosti, nu da curs unor mesaje care te anunta ca ai castigat la o loterie la care nu ai participat niciodata si in general ignora mesajele care suna prea frumos pentru a fi adevarate.

Si nu in ultimul rand, nu uitati ca totusi, Mos Craciun nu exista :).

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.