Planul secret al lui Google de a salva ziarele
Contrar parerii generale conform careia Google pune piatra de mormant presei, a ziarelor si a revistelor de tot felul, totul urmand sa se mute pe internet, unii analisti din SUA sunt de parere ca lucrurile sunt mult mai nuantate in realitate. Desi la inceput eram sceptic, adeptii acestei teorii isi argumenteaza foarte bine concluziile explicand motivele pentru care Google are nevoie de ziarele si presa in general.
Iata in randurile de mai jos un scurt rezumat al acestor articole de specialitate din presa de peste ocean.
Pe scurt: Google priveste ziarele ca o sursa care genereaza cautari de informatie pe Google. Acest lucru este adevarat daca reflectam pentru cateva secunde. De cate ori nu am cautat pe Google diverse informatii dupa ce am citit un anume subiect sau am aflat despre un anumit eveniment din mass media. De exemplu in aceste zile, datorita meciului de box al lui Lucian Bute, a crescut volumul de cautari pe Google dupa termeni specifici (informatii despre biografia lui Bute sau a adversarului, despre eveniment in sine, etc.).
Practic ziarele si mass media in general, sunt factori care vitalizeaza activitatea de cautare pe Google a utilizatorilor. Utilizatorii „prind” informatia din presa iar apoi cauta detalii cu ajutorul lui Google. Asadar gigantul informatic nu vede ziarele si revistele scrie ca pe un concurent, ci ca pe un partener.
Dar lucrurile sunt mult mai complicate de atat pentru ca ziarele au tendinta sa se mute cu totul online si probabil in 10 ani, fenomenul va fi unul vizibil pentru toata lumea, daca nu cumva va deveni aproape o regula. Motivul este simplu, prea putina lume mai da astazi banii pe ziare cand poate accesa aceeasi informatie gratuit pe internet. Deja vedem si in Romania cum marile ziare au si o versiune online.
Fie ca sunt online, fie ca sunt clasice, pentru Google nu conteaza atata timp cat ele exista si au o audienta mare si ii genereaza, indirect, cautari si trafic. Dar aici intervine o alta problema, reclama online este mult mai ieftina decat reclama intr-un ziar clasic, de hartie, deci incasarile vor fi mai mici dar in acelasi timp si costurile de intretinere sunt mai mici pentru un ziar online decat unul clasic, apare un lant de cauze si efecte.
Secretul acestei probleme este ca veniturile din reclama online sa fie suficiente incat sa poata sustine presa. Este un cerc vicios : ziarele de hartie vor disparea datorita incasarilor care scad dramatic, vor trebui sa supravietuiasca online dar nu toate vor reusi.
Abia aici intervine „planul secret” al lui Google de a ajuta ziarele sa reziste si sa prospere online: cresterea pretului reclamei in adwords. Cum Google este aproape sinonim cu internetul, tonul cresterii pretului la reclamele online va fi urmat si de alti furnizori de reclama, in final asta inseamna mai multi bani pentru publisheri (iar site-urile de presa sunt printre cei mai mari publisheri).
Cel putin asta e concluzia jurnalistilor de la The Atlantic si numai anii ce vor veni vor confirma sau nu teoria lor. De un singur lucru insa putem fi convinsi, internetul evolueaza rapid, pentru cei care reusesc sa se mentina pe aceasta piata, viitorul suna bine pentru ca piata va deveni tot mai aglomerata si va rula sume tot mai mari de bani.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.