Telefonia viitorului

Telefoanele viitorului ne vor spune ce boli avem, cat de poluat este aerul, ne vor informa despre mersul trenurilor, prognoza meteo si chiar ne vor putea prezice viitorul.

Oricat de halucinant ar putea parea, acele zile sunt mult mai aproape decat ati fi tentati sa va imaginati.

Telefoanele mobile evolueaza tot mai mult spre niste gadgeturi complexe care imbina tehnologia de ultima ora cu dorinta de a depasi concurenta pentru a ne oferi servicii si aplicatii cat mai complexe.

In doar cativa ani s-a trecut de la telefonul tip „caramida” la un smartphone capabil sa filmeze, sa acceseze internetul sau sa transmita video-conferinte. Dar asta e doar varful iceberg-ului.

Asa cum azi nu mai mira pe nimeni aplicatii devenite deja banale, camere video de 12 mpx sau faptul ca poti folosi site-uri pentru cartele unde poti beneficia de servicii de reincarcare Cosmote, Orange sau Vodafone.

La fel de banale vor parea aplicatiile de ultima generatie din zilele de azi, peste doar cativa ani.

Atunci noua generatie de smartphonuri va veni pe piata cu aplicatii noi. De exemplu, telefonul tau mobil va putea sa iti efectueze analizele medicale.

Tehnologia touchscreen folosita pentru depistarea bolilor

Moleculele din corpul nostru indica ce substante si in ce cantitati circula prin sange nostru si in functie de aceste date se pot diagnostica o serie de boli.

Cercetatorii americani si sud-coreeni au gandit o serie de aplicatii, aflate azi in stadiul de laborator, cu ajutorul carora telefoanele mobile ale viitorului ne vor putea spune de ce boli suferim.

Practic vom folosi un ecran cu touchscreen iar senzorii lui vor analiza moleculele de ADN, celulele epiteliale si compozitia acestora, de pe degetele noastre, dupa care ne vor da un raport complex privind starea noastra de sanatate.

Aplicatiile sunt atat de precise in cat vor putea depista si unele forme de cancer, facand diferenta dintre tumurile maligne si cele benigne.

Este un fel de concurenta intre cercetatorii din intreaga lume, fiecare dorind sa fie primul care iese pe piata cu o aplicatie medicala cat mai complexa. In acest sens se remarca centrul american de la Spitalul General Massachusetts din Boston SUA, si rivalii lor sud-coreeni de la KAIST.

Telefonul care ne va prezice viitorul

Insa cea mai controversata aplicatie la care se lucreaza in prezent, este cea prin care telefonul mobil va putea prezice locurile in care vei fi maine.

Este vorba despre un algoritm complex care se bazeaza pe activitatea ta cotidiana inregistrata de memoria mobilului.

O echipa de informaticieni au realizat acest algoritm la Universitatea din Birmingam, Marea Britanie iar experimentele au dovedit ca aplicatia este in stare sa prezica locul in care se vor afla peste 24 de ore persoanele supuse experimentului, cu o eroare de maxim 20 de metri.

Experimentele s-au desfasurat in Elvetia, la Lausanne pe un esantion de 200 de persoane iar concluziile au fost ca datele inregistrate de telefoanele mobile sunt esentiale pentru determinarea comportamentului posesorilor lor.

O astfel de aplicatie ar fi extrem de utila campaniilor de marketing, serviciilor secrete si fortelor de ordine.

Tocmai de aceea softul este unul extrem de controversat, fiind voci care cer chiar interzicerea lui si oprirea cercetarilor deoarece ar pune in pericol intimitatea utilizatorilor.

Si pe buna dreptate….

Imaginati-va ca daca cineva rau-intentionat ar pune mana pe telefonul dumneavoastra, sau doar l-au heckeri, ar putea afla foarte usor ce ati facut in ultima vreme si unde anume veti ajunge maine.

Ca orice evolutie tehnologica si telefonia viitorului vine cu o multime de provocari, la fel de multe ca si aplicatiile controversate pe care le dezvolta.

Este abia inceputul unor lungi polemici si dezbateri publice care vor pune fata in fata pe adeptii tehnologiei fara margini, cu cei care vor milita pentru intimitate si umanitate, impotriva robotizarii individului si a transformarii in cyborgi.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.