Samsung, de la comertul cu peste uscat la IT

In ultimii ani, facand abstratie de perioada mai dificila pe care o traverseaza acum, Samsung a devenit sinonim cu tehnologia de inalta clasa si cu miracolul economic sud-corean.

Multinationala asiatica, cu sediul in Samsung Town, producatorul unei game uriase de bunuri de larg consum (de la gadgeturi pana la electrocasnice moderne precum Samsung RT38K5530S9/EO), are insa o istorie lunga si sinuoasa.

Putini stiu ca la origine Samsung (in traducere „Trei Stele”) era o firma modesta ce avea ca principala activitate samsungcomertul cu peste uscat, taitei si alte specialitati locale.

Era anul 1938, anul de nastere al Samsung, creatie a antreprenorului Lee Byung-chul, originar din sudul peninsulei coreene (la vremea aceea provincie a imperiului japonez).

Dupa sfarsitul celui de al doilea razboi mondial, Samsung s-a mutat in Seoul, capitala tarii si a prosperat diversificandu-si tot mai mult domeniile de activitate, de la vanzarea de polite de asigurare pana la servicii de paza si protectie sau afaceri imobiliare.

Abia in anii `60, dupa terminarea razboiului dintre Nord si Sud, compania a intrat pentru prima data pe piata de electronice, miscare decisiva pentru evolutia ulterioara a Samsung-ului. Primul produs in acest domeniu a fost un televizor alb-negru.

In 1980 a urmat achizitionarea de catre Samsung a companiei Tongsin si odata cu aceasta achizitie, gigantul sud-corean de azi a intrat pe piata telecomunicatiilor.

De aici inainte compania a devenit unul dintre principalii jucatori pe piata internationala, fiind in acelasi timp unul din principalii dezvoltatori de produse de inalta tehnologie.

In aceasta perioada moartea Lee, fondatorul companiei, insa filosofia lui de diversificare a domeniilor de activitate este dusa mai departe cu succes de catre urmasii sai, Samsung oferind acum zeci de produse diferite de la televizoare, telefoane, frigidere, aparate de aer conditionat si toata gama de electrocasnice, pana la componente pentru motoarele de avion si asigurari.

Odata cu anii `90, Samsung a cucerit noi piete, gratie caderii regimurilor comuniste din Europa de Est si deschiderii economice a Chinei, ceea ce a dus la o explozie fara precedent a veniturilor producatorului sud-corean.

Dezvoltarea fara precedent a dus la crearea unui adevarat ecosistem de afaceri care traiesc direct sau indirect pe spinarea Samsung. Vorbim aici de o gama larga de situatii, de la companii care produc componente pentru Samsung, pana la afaceri online, site-uri de tip Review Blog, care prezinta vizitatorilor caracteristicile unor produse Samsung si le descriu in detaliu.

Anul 2012 este anul in care Samsung isi consolideaza pozitia pe piata telefoniei mobile gratie achizitionarii renumitei companii Finlandeze, Nokia, achizitiile fiind de-a lungul timpului cheia succesului pentru afacerile Samsung.

2016 a fost insa anul nefast pentru gigantul sud-corean. Problemele de fabricatie ale anumitor smartphone-uri Galaxy Note7 si electrocasnice, generand pierderi de sute de milioane de dolari.

In prezent investitorii, inclusiv familia fondatoare, fac presiuni pentru ca Samsung sa se imparta in doua, o companie operationala si alta de tip holding.

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.