5 joburi de mare viitor
Natura pietei fortei de munca este intr-o continua transformare. Asa cum odinioara fierarii au fost inlocuiti de masinarii si roboti, arcasii inlocuiti de lunetisti, la fel si multe profesii de azi vor fi inlocuite in viitor de succesorii lor high-tech.
In aceste conditii nu este niciun secret pentru nimeni ca in timp ce unele meserii vor fi in curs de desfiintare (Bill Gates a „prezis” ca softurile de automatizare vor scoate la pensie un numar mare de lucratori), altele vor fi tot mai cautate intr-un viitor nu foarte indepartat .
Piata fortei de munca va trebui sa tina pasul cu modificarile tehnologice, cu evolutia societatii si cu
Iata in continuare 5 joburi/slujbe care in viitorul apropiat vor fi tot mai cautate si mai bine platite.
Nursing si ingrijire batrani
In toate tarile dezvoltate populatia imbatraneste intr-un ritm alert, in paralel cu crestere sperantei de viata si scaderea natalitatii. Asta inseamna ca joburile legate intr-un fel sau altul de ingrijirea batranilor (azile, ingrijire la domiciliu, servicii sociale, etc.).
Deja multe romance care au lucrat sau lucreaza ca ingrijitoare pentru batranii din Spania, Italia sau Germania sunt familiarizate cu aceasta piata, piata care va deveni tot mai larga, inclusiv aici in Romania, in urmatorii 5-10 ani.
Se estimeaza ca pana in 2020 numarul personalul care va lucra in domeniul ingrijirii la domiciliu va creste cu aproximativ 70%.
Ingineri in robotica
Robotii, folositi deja de cateva decenii in industrie, medicina si mecanica fina, vor fi tot mai solicitati in urmatorii ani, la fel si creatorii lor.
Deja cu totii suntem obisnuiti sa ne raspunda la telefon tot felul de roboti virtuali ai unor institutii. In viitor acesti roboti telefonici vor fi tot mai inteligenti si vor sustine veritabile conversatii.
Deja acest lucru se intampla in domeniul bancar unde, anumite banci au renuntat deja la functionari umani in favoarea unor roboti super-inteligenti care sa indrume clientii spre serviciile bancare dorite.
Dar in timp ce unele meserii vor fi inlocuite de acesti roboti, altele vor profita de pe urma acestui trend, si vorbim aici in special de inginerii, programatorii si designerii din spatele acestor masinarii care fascineaza de decenii imaginatia a milioane de tineri inteligenti.
In SUA salariul unui inginer in robotica ajunge pana la 50 000 de dolari pe an.
Programatori software
Este categoria de joburi cu cea mai mare crestere din ultimul deceniu si va continua sa creasca atata timp cat evolutia tehnologiei IT va fi una ascendenta.
Explozia de smartphone-uri si gadgeturi super-inteligente a deschis noi orizonturi companiilor producatoare de softuri si noi oportunitati de angajare pentru tinerii informaticieni.
In Occident salariile pentru astfel de posturi ajung si la 70 000 de euro pe an.
Programatorii au in fata un viitor luminos, in conditiile in care lumea virtuala va continua sa se dezvolte in toate directiile iar companiile din domeniu se lupta deja intre ele pentru a pune mana pe cei mai talentati si priceputi ingineri de software.
Formatori profesionali
Cu o lume tot mai grabita, care parca nu mai are rabdare, ceea ce ai invatat la scoala si in facultate nu mai este azi suficient. Toate marile companii si institutii organizeaza fel de fel de cursuri pentru angajatii lor, la randul lor somerii sunt interesati sa invete noi aptitudini si meserii care sa le permita o reconversie sociala, si lista poate continua.
S-a dezvoltat o adevarata industrie a studiilor profesionale si va continua sa se dezvolte iar de pe urma ei vor profita in primul rand cei care au diplomele si cunostintele necesare care sa le permita sa organizeze cursuri si seminarii de formare profesionala, dezvoltare personala, business, si cate si mai cate alte domenii.
In SUA si in Occident exista deja o serie de organizatori de cursuri si seminarii (pe diverse teme) care castiga zeci de mii de euro/dolari din taxele cursantilor. O industrie preconizata sa creasca cu pana la 17% in urmatorii 10 ani.
Operatori utilaje si echipamente de la distanta
Dezvoltarea tehnologiei a adus totodata si aparitia unor utilaje si mijloace de transport, controlate de la distanta. Vorbim aici de o gama larga de astfel de vehicule, de la drone pana la robotii de pe Marte, mini-submarine de explorare si tot felul de masinarii automatizate care necesita doar un control de la distanta din partea personalului uman.
Masinariile acestea, cu aplicatii foarte largi (de la cercetare pana la uz militar) vor face munca cea mai grea si periculoasa, in timp ce oamenii vor culege rodul muncii lor din spatele unui laptop sau de la un pupitru de comanda aflat la zeci sau chiar mii de km distanta.
In acest domeniu al dronelor omenirea este abia la inceput, insa pe masura ce vom inainta in aceasta era, cererea pentru joburi legate de aceasta noua ramura a industriei high-tech va creste exponential.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.