O noua sursa de energie a fost descoperita in nordul Europei

Noua sursa de energie ar putea alimenta intregul continent si ar schimba radical economia globala.

Cercetatorii islandezi au descoperit in maruntaiele pamantului apa foarte fierbinte, aflata intr-o stare care nu este nici lichida si nici gazoasa, numita conventional, stare supercritica.

Aceasta stare a apei este imposibila pe suprafata terestra in mod natural dar iata ca sursa energie islandaeste posibila in interiorul scoartei, in vecinatatea vulcanilor (Islanda este o tara cu vulcani activi), in conditii speciale de temperatura si presiune.

Apa aflata in stare supercritica inmagazineaza de zeci de ori mai multa energie decat cea fiarta in conditii normale. Asta inseamna ca in viitor din aceasta apa foarte fierbinte din subsolul Islandei se poate incalzi toata Europa dar in acelasi timp poate fi folosita si la producerea de energie electrica.

Sursa nu doar ca este nepoluanta dar este si inepuizabila, apa provenind din circuitul natural al apei in natura, din panza freatica.

Odata patrunsa la adancimea potrivita, cu o presiune specifica si in apropierea magmei foarte fierbinti a vulcanilor activi, apa atinge acea stare supercritica, depozitara de energie.

Cu alte cuvinte este vorba de o termocentrala naturala in care motorul este reprezentat de vulcani.

Descoperirea a fost facuta in 2009 insa abia recent s-a reusit construirea unui sistem capabil sa o extraga in mod eficient, in asa fel incat sa faca posibila exploatarea economica a acestei resurse inedite.

Cercetatorii sunt optimisti si avanseaza posibilitatea ca in urmatorii ani Islanda sa fie capabila sa ofere Europei mult asteptata independenta energetica (in acest moment Europa este dependenta de gazul rusesc).

Cu alte cuvinte, vulcanii Islandei vor avea un cuvant greu de spus in viitorul apropiat, in conditiile in care sursele traditionale de energie (petrolul si gazele naturale) vor fi rand pe rand epuizate.

Salvează

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.