Afaceri cu lemn

Afaceri cu lemnAfacerile cu lemn sunt una dintre putinele afaceri profitabile in Romania in actualul context economic.

Lemnul ramane o materie prima sensibila si nu ma refer aici la rezistenta materialelor ci din punct de vedere economic si ecologic, lucru stiut de oricine are in administrare si exploatare un fond forestier.

In viata de zi cu zi, cu totii folosim lemnul, suntem atat de obisnuiti cu el in viata noastra incat nu bagam de seama adevarata industrie care se afla in spatele lui.

Iata mai jos care sunt principalele motive pentru care lemnul este profitabil.

Pretul unui hecatr de padure este relativ mic in comparatie cu alte proprietati imobiliare, iar datorita crizei economice, care afecteaza puternic piata imobiliara, tendinta este de continua scadere. Asta inseamna o investitie mica pentru cei care doresc sa intre in afacerile cu lemn.

Exploatarea se face relativ usor si poti trece pe profit in cativa ani, mai ales daca alegi sa apelezi la firmele intermediare care vin sa ia materia prima chiar la fata locului. Si mai profitabil e insa daca ai propria firma de exploatari forestiere.

Cererea de lemn este mare, atat in tara cat mai ales la export. Fie ca vorbim de lemn de foc sau ca materie prima sau ca produse finite (parchet, mobila, etc.), lemnul este un produs cautat.

Cum in Romania fondul forestier este destul de mare in comparatie cu alte tari europene, asa se explica si succesul afacerilor cu masa lemnoasa de la noi.

Afaceri cu Paulownia

O padure ajunge la maturitate in zeci de ani, insa copacii din specia Paulownia (sau Paulovnia) sunt gata de exploatare in numai 4-5 ani de la plantare.

Specia este originara din China, insa datorita caracteristicilor ei formidabile (nu doar ca acest copac creste extrem de repede, insa lemnul rezultat este unul de calitate, atat pentru industria de mobila cat si ca lemn de foc) castiga tot mai mult teren in intreaga lume.

Fara a intra prea mult in detalii, plantarea unui hectar cu puiet din specia Paulownia necesita o investitie de 2-3 000 de euro, insa dupa 5 ani, exploatarea lemnului de pe acelasi hectar poate genera incasari de 25 000 de euro.

Tragand linie si adunand, se poate vedea usor potentialul urias al acestei specii, atat in ceea ce priveste sectorul ecologic, cat si cel economic, cele doua fatete ale monedei atunci cand vorbim de paduri si de afaceri cu lemn,

Reguli

Exista insa niste reguli de exploatare pentru ca, asa cum spuneam la inceputul articolului, lemnul este un subiect sensibil.

Padurile trebuie exploatate responsabil pentru a nu distruge ecosistemul si pentru a fi lasate mostenire si generatiilor viitoare. Astfel intregul fond forestier se supune autoritatii Romsilva.

Romsilva marcheaza arborii ajunsi la maturitate care pot fi taiati, nefiind permisa taierea copacilor tineri.

In mod legal se taie doar ce e marcat si ce e distrus de vijelie sau uscat. De asemeni, proprietarul de padure are obligatia sa faca impaduriri cu puieti intr-o zona special amenajata in acest sens.

Teoretic, o padure poate fi exploatata generatii la rad fara sa fie distrusa daca se respecta aceste reguli ce au menirea sa ii conserve capacitatea de a se regenera.

Este si in avantajul proprietarului sa aiba o sursa de venit constanta pe care sa o lase mostenire urmasilor decat sa o rada toata odata si apoi sa ramana cu un teren defrisat si bun de nimic.

Insa multi nu au aceasta rabdare si responsabilitate, asa s-a nascut mafia lemnului care invarte milioane de dolari din afaceri ilegale cu lemn. Cele mai afectate judete sunt evident cele mai impadurite: Harghita, Covasna, Brasov, Neamt, Suceava, etc.

Insa asta nu inseamna ca proprietarii de padure onesti nu isi pot lua si ei partea lor din aceasta afacere lemnoasa de milioane de dolari.

Un metru cub de lemne se vinde cu preturi intre 30 di 60 de euro, in functie de zona, asta daca ne gandim doar la lemnele pentru foc dar o padure inseamna si materie prima pentru produse de tamplarie si materiale de constructii.

Desi romanii sunt reticenti cand vine vorba de case din lemn, in Occident lemnul este foarte apreciat ca material de constructie datorita proprietatilor ecologice, o casa din lemn fiind mai sanatoasa decat una din beton, firmele straine cumpara din Romania cheresteaua si cu 900 de euro metrul cub, din moment ce in Europa de Vest, metrul cub de lemn pentru constructii ajunge si la 2000 de euro.

Toate aceste atuuri contribuie la profitabilitatea afacerilor cu lemn in Romania.

Salvează

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Radu G Răspunde
  2. brinduse vasile Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.