Afaceri cu magazine online

Un magazin online poate fi solutia ideala daca va aflati in cautarea unei idei de afaceri adaptata perioadei de criza pe care o traversam.

Costurile mici cu intretinerea si promovarea sunt principalul atu al unei astfel de afaceri dar daca va ganditi serios sa treceti la fapte atunci aveti cu siguranta nevoie de informatiile de mai jos.

Exista o serie de greseli pe care le puteti face pentru a va ruina din start afacerea.

In primul rand exista tendinta de a alerge dupa magicul cuvant „gratuit”: site gratuit, hosting gratuit, etc.

Ar trebui sa uitati de acest cuvant, nu mai suntem in anii 2002-2007 cand mergea si asa. Acum concurenta este destul de mare, azi exista magazine online pe aproape orice nisa, de la lenjerie axami pana la piese auto sau obiecte de colectie, nu puteti iesi pe piata cu un blog sau cu un site ieftin plin de reclame. Imaginea conteaza foarte mult in aceasta afacere si ultimul lucru pe care il doriti este sa faceti o impresie proasta, de neprofesionist, potentialilor clienti.

Nu va zgarciti pentru cateva sute de lei si apelati la un sablon/script/template premium, la un hosting platit sau la serviciile unei firme de webdesign (daca este cazul) pentru a obtine un site profesionist care sa arate bine si sa fie si usor de utilizat.

Bineinteles inainte de a crea site-ul trebuie sa stiti exact ce anume doriti sa vindeti. Exista magazine online pentru orice nisa.

Dupa ce totul este gata, firma a fost infiintata, produsele sunt pe stoc si site-ul online, aveti nevoie de promovare.

Promovarea online este mult mai ieftina decat promovarea stradala sau in mass-media, chiar si asa va trebui sa va pregatiti un buget initial de cateva sute de euro care se vor duce pe Adwords si/sau alte sisteme publicitare PPC (pay per click, in traducere, plata per click) precum si bannere, servicii SEO, etc.

Daca niciunul din termenii de mai sus nu va este familiar atunci ar fi indicat sa va faceti timp pentru a va familiariza cu ce inseamna promovarea si intretinerea unui site. Nu este chiar atat de complicat pe cat ar parea la prima vedere dar este important sa intelegeti cum functioneaza o astfel de afacere.

Ca sa nu mai lungim vorba, un magazin online, cu tot cu firma poate necesita o investitie initiala undeva intre 1000 si 1500 euro, depinde foarte mult de natura produselor vandute si de stocurile pe care le faceti, in cazul unor produse electronice sau de lux, investitia initiala poate fi sensibil mai mare.

Pentru Sebastian Enache si Andrei Dumitru au fost suficienti aproximativ 1000 de euro pentru a pune pe picioare ColtulColectionarului.Ro, un anticariat online infiintat de cei doi in 2007.

Cei doi colegi de facultate la acea vreme (Automatica si Calculatoare din cadrul Politehnicii) nu au pierdut timpul si s-au implicat activ in promovarea site-ului si achizitionarea cartilor, ajungand la un momentdat la 600-700 de carti vandute pe luna si incasari anuale de 50 000 de euro ceea ce pentru doi studenti nu era rau deloc.

Intre timp cei doi si-au lansat si alte magazine online (anticariat-online.com de exemplu) pe care le promoveaza prin anunturi la mica publicitate, GoogleAdwords si alte metode de promovare online.

Cazul lor este doar unul dintre zecile de cazuri de tineri romani cu afaceri similare pentru care magazinele online s-au dovedit a fi afaceri inspirate. Ca dovada sta si numarul mare de magazine online, numar care practic a explodat in ultimii ani incat au aparut si motoare de cautare produse online.

Chiar daca si aici exista o doza de risc, ea este oricum cu mult mai mica decat in cazul unui magazin clasic, la colt de strada, in schimb oportunitatile si sansele sunt mult mai mari decat cele ale unui magazin clasic.

Aceste doua elemente (riscuri mici si potential mare) sunt atuurile care plaseaza afacerile cu magazine online in topul ideilor de afaceri pe timp de criza.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.