Afacerile ilegale ale lui Ceausescu

Desi intregul regim instalat dupa alegerile falsificate din 1946 poate fi considerat ilegal si ilegitim, anumite afaceri Afacerile ilegale ale lui Ceausescucomerciale ale lui Ceausescu depasesc chiar si cadrul legal al propriului regim.

Foamea de valuta a lui Ceausescu (in special de dolari, considerati de dictator valuta forte) din anii `70-`80 l-a facut sa foloseasca orice mijloace pentru a aduce moneda americana in Romania.

Vanzarea de etnici germani si evrei catre RFG, respectiv Israel, a fost o prima solutie in acest sens, insa tentatia si nevoia de bani erau prea mari pentru a se putea opri aici.

Securitatea si mafia italiana

Desecretizarea arhivelor Securitatii a scos la iveala asa-numitul dosar Medias din anii `80 care surprinde relatiile de colaborare dintre regimul Ceausescu si mafia calabreza (Ndrangheta) in domeniul traficului cu tigari.

Mafiotii aduceau tigari din Elvetia (unde erau ieftine) in Italia (unde accizele erau mult mai mari) prin Romania comunista.

Granita dintre Elvetia si Italia fiind bine pazita, tigarile ajungeau intai in Romania, de unde plecau apoi spre Italia prin Iugoslavia in tiruri sub forma oficiala de export de busteni.

O perioada afacerea a mers ca pe roate, politia italiana neimaginandu-si ca mafia ar fi putut avea relatii dincolo de cortina de fier cu un regim comunist.

Ceausescu catiga 90 000 de dolari la fiecare tir cu tigari de contrabanda, adica in jur de 2 milioane de dolari anual.

Ulterior tigarile au inceput a fi traficate si pe calea ferata dar si cu vaporul de la Constanta, prin Grecia si apoi in Italia.

Operatiunile se desfasurau prin intermediul firmei Securitatii, Dunarea, in cadrul careia functiona departamentul Aport Valutar Special (AVS).

Negocierile dintre securisti si mafia italiana au avut loc atat in Elvetia cat si in Romania si au culminat cu o vizita la santierul naval de la Mangalia unde mafiotii au cumparat o vedeta (nava foarte rapida de mici dimensiuni) romaneasca modificata pe comada la cerea lor.

De afacerile ilegale cu tigari s-au legat nume grele ale regimului Ceausescu, precum Tudor Postelnicu dar si securisti din esalonul doi, unii dintre ei prosperi oameni de afaceri dupa 1989.

Afacerea cu tigari a murit treptat pe masura ce randamentul era tot mai mic din cauza evolutiilor pe piata europeana a tutunului. In final au fost abandonate inainte de caderea regimului.

Ceausescu si traficul de droguri

Conform dezvaluirilor facute de Pacepa, Ceausescu s-a implicat in traficul cu droguri cu un deceniu inaintea celui cu tigari.

Daca primele contacte dintre mafia italiana si Securitate au loc, conform datelor pe care le avem pana acum, in 1982, in 1972 Ceausescu pune bazele unei afaceri ilegale cu Fidel si Raul Castro, in urma unei vizite in Cuba.

Drogurile proveneau din Columbia, acolo unde Cuba si alte state comuniste sustineau gherilele comuniste (razboiul civil nu s-a incheiat nici la ora actuala, continuand sa existe zone controlate de astfel de grupari), si erau destinate pentru piata din SUA si Europa Occidentala.

Ceausescu ajuta la distributia lor camuflandu-le sub masca unor exporturi romanesti de produse legale.

Ca si afacerile cu tigari, afacerile cu droguri au mers pana la o vreme, atata timp cat autoritatile din tarile de destinatie nu ii banuiau pe comunistii romani implicati in astfel de afaceri, insa atunci cand aveau loc primele descoperiri ale noii rute de trafic, Ceausescu renunta la aceste afaceri pentru a nu-si periclita exporturile legale si reputatia pe care incerca sa o construiasca.

Conform estimarilor lui Pacepa, traficul de droguri a produs intre 1972 si 1978 in jur de 400 milioane de dolari pentru regimul Ceausescu.

Trafic de arme

Traficul ilegal de arme a fost legat in special de relatiile pe care Ceausescu le avea cu lumea araba si cu unele grupari teroriste de acolo (ele fiind si baza de plecare a mitului teroristilor arabi la Revolutia din 1989).

Ele isi au inceputurile tot in anii `70 cand Ceausescu leaga relatii stranse cu Gaddafi dar si cu liderul palestinian Yasser Arafat.

Ca paravan pentru traficul de arme era folosita flota comerciala a Romaniei care printre peste, grane sau stupi de albine livra la greu arme si munitatii catre grupari teroriste din Orientul Mijlociu si Africa. Practic, Romania devenise dupa URSS a doua sursa de inarmare a acestor grupari.

Banii si conexiunile din acea perioada nebuloasa a istoriei comertului romanesc au folosit nu doar regimului Ceausescu ci si urmasilor lui de dupa 1989, dar acest subiect este atat de vast incat merita un articol separat.

Salvează

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. SAVA Răspunde
    • Anonim Răspunde
      • Anonim Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.