Agricultorii se tem de un blocaj total din cauza cerealelor ucrainene
Agricultorii solicită sprijin Comisiei Europene pe fondul exportului masiv de cereale din Ucraina, în contextul în care se anunţă un an agricol bun, existând riscul unui „blocaj total din cauza surplusului de marfă din Ucraina”, a menţionat, la Bruxelles, Florentin Bercu, Director executiv al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).
„Produsele ucrainene sunt prioritizate înaintea produselor româneşti, iar noi ne dorim să îi ajutăm în condiţii fair play şi echilibrate pentru populaţia română şi europeană. Culoarele trebuie să fie implementate doar prin sigilii şi monitorizare GPS – atât la intrarea cât şi la ieşirea din ţară pentru a fi respectate, cât şi analize ale reziduurilor de pesticide. Vă rugăm să ne sprijiniţi pentru a face faţă campaniei următoare. Se anunţă un an bun şi vom avea un blocaj total din cauza surplusului de marfă din Ucraina. Suntem îngrijoraţi pentru culturile următoare deoarece nu vom avea unde să depozităm şi nu va fi transport disponibil dacă nu se impun măsurile care sunt propuse de principalele state afectate”, a menţionat Florentin Bercu.
El a subliniat că există riscul ca 20 – 25% din fermierii din ţările direct afectate să falimenteze.
„Sperăm că autorităţile vor înţelege dificultăţile şi amploarea acestei situaţii şi vor acţiona în consecinţă, să nu creeze o situaţie de impas. Dacă lucrurile nu se rezolvă ne vom uni şi vom avea un eveniment de impact la nivelul UE. Suntem constrânşi să acţionăm oricum va fi nevoie pentru a proteja fermierii şi producţia europeană.”, a mai spus Bercu.
Pe de altă parte, el a subliniat că suntem solidari cu poporul ucrainean, de aceea avem foarte mulţi care au tranzitat şi au şi rămas în România.
„Aceştia primesc de 5-6 ori sume mai mari decât locuitorii ţării noastre ca şi alocaţii pentru copii, cazare şi hrană. Prin acest sprijin acordat, autorităţile din România nu au vrut sau nu au fost în stare să ţină sub control situaţia. Mai mult, au intrat pe teritoriul ţării noastre camioane supraîncărcate deoarece nu au fost efectuate controale aşa cum ar fi trebuit şi marfa cu altă destinaţie a rămas în România. Din acest motiv toată infrastructura noastră a fost blocată şi afectată (rutieră, portuară, maritimă).”, a adăugat el.
În ceea ce priveşte consumul mediu de produse de protecţie a plantelor, Florentin Bercu a precizat că, în România, acesta este de 640 de grame per hectar, în timp ce media în UE este de 2,2 kg.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.