Ai Capacitati de Lider?

Calitatile unui lider sunt mostenite sau dobandite? Adica un lider se naste lider sau invata pe parcurs? Adevarul e undeva la mijloc, secretele si aptitudinile de lider se pot invata dar bagajul genetic este un factor cel putin la fel de important ca si educatia. Adevarul e ca unii pur si simplu se nasc pentru a fi lideri, partea buna e ca si tu ai putea descoperi liderul din tine daca ai avea acces la anumite informatii care sa te ghideze in acest sens.

 

Liderii ii gasim peste tot: in afaceri, in armata sau in politica. Se spune ca oamenii se impart in doua mari categorii: in conducatori si in turma care ii urmeaza pe acestia.

 

Daca fiecare meserie se invata in scoli, cea de lider face exceptie. Rolul liderului intr-un grup este acela de a alege oamenii potriviti in locurile potrivite,  sarcina lui este importanta si in acelasi timp eleganta, instrumentele lui de lucru sunt oamenii si de modul in care reuseste sa-i aleaga si sa-i motiveze, depinde succesul intregii operatiuni.

 

In primul rand lideri au capacitatea de a oferi incredere celor din jur. Ei folosesc cuvinte puternice „trebuie”, „vom face”, „sa facem” si nu cuvinte si expresii care sugereaza indoiala „vom incerca”, „ne vom stradui”, „ar trebui”, etc.

 

Oamenii ii urmeaza pe aceia care le ofera senzatia de siguranta si succes (senzatie reala sau nu, nu discutam acum despre asta) iar succesul personal al liderului respectiv cantareste foare mult in ochii subalternilor lui.

 

Un lider stie (instinctiv sau nu) ca trebuie sa isi cultive in permanenta imaginea in ochii subalternilor, ca trebuie sa fie aspru atunci cand e nevoie sa-i struneasca intr-o actiune dar stie sa ii si recompenseze in urma unui succes. De asemeni stie sa fie apropiat de ei si sa lase loc de buna ziua dar in acelasi timp nu face gresala de a intra in cercul lor si de a deveni unul dintre ei. Va pastra mereu o distanta necesara pentru a nu-si compromite pozitia in cadrul grupului. Un lider ideal trebuie sa imbine sentimentele de teama si admiratie pe care subalternii sa le nutreasca pentru el, e o combinatie ideala prin care cei puternici isi mentin sau sporesc puterea si influenta.

 

Pe masura ce un lider isi duce la indeplinire telurile promise, increderea si respectul subalternilor ii sunt garantate, insa atunci cand planurile lui dau gres, liderul are mari probleme si risca sa-si piarda statutul. De aceea un lider trebuie sa-si aleaga cu grija planurile si telurile astfel incat sa evite esecurile dese si rasunatoare care i-ar eroda astfel credibilitatea si pozitia.

 

Liderii si nevoia de lideri este inscrisa in codul genetic uman ca si in codul genetic al unor animale sociale ce traiesc in grupuri. Mereu vor exista indivizi alfa meniti sa conduca grupul.

 

Indiferent ca vorbim de afaceri, partide politice sau comunitati locale, capacitatile de lider sunt indispensabile celor care vor sa ajunga in varf, ele fie se dobandesc de la natura, fie se invata.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.