Banii zilelor noastre

Banii nu au fost dintotdeauna ceea ce sunt azi, de fapt a fost o vreme in istoria omenirii cand nu existau deloc. Dar sa vedem ce sunt banii astazi, cum au ajuns sau se transforme  si care le sunt secretele, secrete care ii fac pe cei bogati sa se imbogateasca si mai tare iar pe cei saraci si din clasa de mijloc ii tin intr-o capcana financiara.

Iata mai jos cateva aspecte, pe care probabil nu le stiati, despre bani.

In trecut banii aveau o acoperire in metal nobil, azi nu mai au. Probabil stiti ca pe vremea bunicilor sau strabunicilor nostri (depinde cat suntem de batrani 🙂 ) existau monede de argint si de aur. V-ati intrebat de ce azi nu mai exista in circulatie astfel de monede?

Astazi nu mai avem in circulatie monede de aur si argint pentru ca ceva s-a intamplat cu banii. Daca in trecut guvernele foloseau metale nobile pentru ca banii sa aiba acoperire reala prin valoare intrinseca a metalului nobil, astazi nu mai este cazul pentru ca etalonul nu mai este metalul nobil ci dolarul, adica un alt tip de valuta.

Cand a inceput totul?

Totul a inceput in America, inainte de declararea independentei fata de Anglia, tiparirea de moneda fara acoperire a fost una din cauzele razboiului de independenta desi acest lucru nu prea se spune la lectia de istorie.

Coloniile americane atinsesera un nivel de prosperitate fara precedent datorira deciziei locale de a emite bancnote de hartie (numite pe atunci „colonial scrip”) a caror valoare nu avea acoperire reala in aur ci era hotarata arbitrar de autoritatile emitente. Practic coloniile americani inventasera o fabrica de facut bani cu care isi permiteau sa cumpere orice. Valoarea hartiilor lor fiind sustinuta doar de increderea populatiei. Astfel s-au pus bazele unui nou sistem financiar diferit de cel vechi, european, bazat pe etalonul aur.

Actiunea coloniilor americane de a tipari bani fara acoperire in aur dauna intereselor economice ale Angliei si astfel conflictul a devenit inevitabil. Dupa cum se stie cele 13 colonii americane au iesit victorioase in razboiul dintre 1775-1783 si astfel au aparut Statele Unite ale Americii.

Razboiul de Independenta a fost astfel razboiul dintre doua sisteme financiare, cel al etalonului aur si cel a banilor fara acoperire iar acest razboi a fost castigat de sistemul banilor fara acoperire in aur. In timp, pe masura ce SUA au devenit o putere mondiala, sistemul de tiparire fara acoperire a fost extins la nivel mondial, dolarul a devenit etalonul pentru toate celelalte monede.

Astfel am ajuns in zilele noastre, cand, banii nu sunt altceva decat niste hartii si monede fara o valoare intrinseca ci cu o valoare declarata oficial si acceptata pe incredere de publicul larg. Prin urmare, putem spune ca in zilele noastre:

Banii sunt o idee.

Daca banii sunt o idee inseamna ca pot fi creati din nimic pentru ca ideile nu au nevoie de materie prima. Oricat de socant ar fi pentru unii, bani pot fi creati din nimic in sensul ca e de ajuns sa ai o idee buna pentru a pune bazele unei afaceri profitabile sau o idee buna pentru a investi banii si munca altor oameni reusind astfel sa iti castigi proprii tai bani.

In timp ce majoritatea trudesc din greu pentru bani, o mica parte din populatia globului si-a dat seama ca banii pot fi creati din nimic, ca nu au nevoie de bani pentru a face alti bani, ai nevoie doar de idei. Asa se face ca 20% din populatie detine 80% din bani desi 100% din populatie foloseste banii.

Banii nu au valoare in sine

Fiind o idee si bazandu-se pe increderea colectiva, banii sunt riscanti daca nu li se gaseste repede o acoperire. Cu alte cuvinte este riscant sa tii banii la saltea pentru ca inflatia ti-i va roade incet, asta in cazul in care nu se intampla o catastrofa financiara si se vor devalorizeaza peste noapte. De aceeasi banii zilelor noastre, fara valoare intriseca, trebuie sa-si gaseasca o acoperire.

Acest lucru se face prin invetirea lor in imobiliare, in afaceri, in metale nobile, etc. Astfel banii isi vor conserva sau chiar spori valoarea, vor fi pusi la adapost de fluctuatiile de pe piata financiara si pot fi lasati mostenire urmasilor.

Banii zilelor noastre sunt doar niste hartii si bucati de metal, in spatele lor se afla ideea, ea este cea care le confera valoare iar ideile sunt gratis.

Vom reveni pe aceasta tema si in articolele viitoare.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.