Busteni, perla de pe Valea Prahovei

Turismul este unul dintre cele mai promitatoare sectoare ale economiei romanesti iar evolutiile din domeniu din ultimii 3 ani in acest domeniu sunt foarte incurajatoare in sensul ca, desi traversam o perioada de criza, numarul de turisti, cel putin pe zona Brasov – Valea Prahovei, a continuat sa creasca.

Destinatie turistica atat estivala cat si de iarna, Busteniul este una dintre cele mai atractive statiuni montane de pe Valea Prahovei si, dupa cum vom vedea in randurile de mai jos, motivele sunt cat se poate de evidente.

Arhitectura veche-romaneasca, cu iz medieval dar si interbelic, precum si locul mirific din nordul judetului Prahova unde este asezata aceasta statiune, au pecetluit definitiv (si in bine) soarta micutei asezari.

Dar sa incepem cu inceputul. Busteniul nu a fost din totdeauna ce este astazi, de fapt istoria localitatii este destul de recenta. Pana la finele sec. XVIII zona era nelocuita dar situatia se schimba prin infiintarea unui sat de scutelnici (adica scutiti de bir) ai manastirii Sinaia. Satul se numea Izvorul si va fi punctul de pornire al unui manunchi de localitati care vor deveni mai tarziu celebrele statiuni de azi Busteni, Poiana Tapului si Azuga.

Denumirea de „Busteni” provine de la zona impadurita populata intaia oara pe la 1793 de cateva case izolate. Ele vor fi primele care vor pune bazele actualei localitati.

Incet incet, Busteniul s-a dezvoltat odata cu Romania moderna. A aparut o cale ferata, apoi o biserica (ridicata de Carol I), o scoala si chiar o fabrica de hartie. Tot atunci apar si primele unitati de cazare, popasuri pe drumul peste munti ce lega Romania de Imperiul Austro-Ungar.

Numarul locuitorilor a crescut treptat. La inceputul sec. XX, tinerii boieri scoliti in Occident, aduc la Busteni schiatul, ceva nou in Romania acelor vremuri.

In timpul primului razboi localitatea, ca multe altele, trece prin vremuri de cumpana.

Ultimele decenii au insemnat transformarea micutei asezari montane intr-una dintre cele mai cautate destinatii turistice din Romania.

La 135 km de Bucuresti, alungit pe 7 km de-a lungul Vaii Prahovei, la altitudine medie de aprox. 800 m, cu un maxim de 2505 m, cu o populatie putin peste 10 000 de locuitori, Busteniul este asezat intr-un cadru de vis, de un pitoresc montan unic in Europa. In materie de turism, statiunea ofera o multime de oportunitati pentru vacante, team-building-uri, drumetii, tabere, etc.

Dezvoltatorii hotelieri sau proprietarii de pensiuni din statiune, vin in intampinarea turistilor cu o oferta variata de posibilitati de cazare Busteni, mai mult de 23 de vile, pensiuni si hoteluri isi etaleaza stelele si preturile, pentru toate buzunarele si gusturile. Partia de schi, muntii Caraiman, Bucegii cu Sfinxul si Babele, sunt principalele atractii care aduc turistii in Busteni. Insa in afara de aceste minuni de la natura, Busteniul ascunde si alte obiective, cautate mai ales de iubitorii de arta si istorie.

Crucea Eroilor Neamului, sau Crucea de pe Caraiman, situata in varful muntelui cu acelasi nume, a fost ridicata in perioada interbelica pentru a cinsti memoria soldatilor romani din primul razboi mondial, cazuti in luptele din zona.

Castelul Cantacuzino de la Busteni, construit in 1910, in stil neoromanesc, de Gheorghe Cantacuzino, descendentul unei familii nobiliare cu radacini in imperiul bizantin. Se afla situat in cartierul Zamora si adaposteste astazi un muzeu.

Cascada Urlatoate, o cadere naturala de apa de aprox. 15 m, cu cele doua ramuri ale sale, „Mare” si „Mica”.

Biserica Domneasca, ridicata in 1889 de regele Carol I si regina Elisabeta, cu pictura de Gheorghe Tatarascu.

Casa memoriala a lui Cezar Petrescu, ridicata in 1918, un exemplu de arhitectura traditionala romaneasca.

De asemeni din Busteni se ajunge usor la alte obiective si statiuni din zona, cum ar fi Sinaia, Castelul Bran, Poiana Tapului, Jepii Mari, Jepii Mici sau Brasov. De la Busteni pana pe platoul Bucegilor, la Sfinx si Babele, legatura se face cu o telecabina directa.

Nicio prezentare nu se compara insa cu impresiile subiective lasate de o vacanta in „Perla de la poalele Caraimanului”, asa cum mai este alintata micuta dar cocheta statiune Busteni.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.