Ce este autoritatea tutelara?

Ce este autoritatea tutelara? Dar instanta tutelara? O intrebare care probabil v-a incoltit in minte ori de cate ori ati auzit aceasta sintagma.

In esenta, Instanta Tutelara este, din 2011, noua denumire a vechii Autoritati Tutelare.

In cele ce urmeaza vom face o mica incursiune in birocratia statului roman pentru a ne lamuri ce este Autoritatea/Instanta Tutelara, cu ce se mananca, la ce foloseste si cum functioneaza.

Autoritatea/Instanta Tutelara este un organism (sau o institutie) a autoritatilor publice locale (primarii) ce are ca scop organizarea tutelei, supravegherea si indrumarea activitatilor de tutela si participa activ la procesele care au ca baza acordarea tutelei.

Din capul locului trebuie precizat ca nu doar minorii beneficiaza de atentia Autoritatii Tutelare ci orice persoana aflata sub tutela, de la persoanele cu handicap aflate in ingrijirea unor terti, pana la detinutii si bolnavii psihic.

De asemeni aceasta institutie are obligatia de a efectua anchete sociale in procesele de divort in care sunt implicati minori, de a responsabiliza si consilia parintii, de a evidentia factorii de risc, de a efectua anchete sociale privind detinutii (aflati si ei sub tutela statului), anchete sociale referitoare la detinutii care au solicitat gratieri, anchete privind persoanele invalide aflate in grija (tutela) altora si asa mai departe.

Din 2011, dupa adoptarea noului Cod Civil, Autoritatea Tutelara a fost inlocuita cu Instanta Tutelara.

Ca o noutate, spre deosebire de vechea Autoritate Tutelara, Instanta Tutelara are si atributia de a media conflictele cu pot aparea intre minor si tutore, AT avand rol de curator special.

Din punct de vedere legal orice primarie trebuie sa aiba cel putin o persoana care sa reprezinte Autoritatea/Instanta Tutelara.

Instanta Tutelara este reglementata de 6 acte normative:

Codul Civil din 2011 (care a inlocuit vechiul Cod al Familiei din 1954).

Legea 17 din 2000, privind asistenta sociala.

Legea 487 din 2002

Legea 272 din 2004

Codurl Civil

si Codul Penal.

Instanta Tutelara nu trebuie confundata cu Directia Generala de Asistenta si Protectia Copilului, un organism complementar ce ofera asistenta si sprijin copiilor aflati in dificultati precum si persoanelor cu dizabilitati.

Directia Generala de Asistenta si Protectia Copilului functioneaza la nivel de judet iar in Bucuresti, la nivel de sector.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.