Ce taxe trebuie sa achiti daca ai castiguri din jocuri de noroc

taxe jocuri de norocPersoanele fizice din Romania si strainatate care realizeaza venituri din jocuri de noroc si obtin diverse premii au obligatia de a le declara si de a plati impozitele la buget. Reglementarile legale care privesc veniturile din jocuri de noroc si valoarea sumei la care sunt impozitate sunt bine aspectate in Romania.

Legea 227/2015 prevede ca veniturile obtinute din concursuri, promovarea produselor si serviciilor ca urmare a practicilor comerciale si premii obtinute in urma participarii la Loteria Bonurilor fiscale sau la jocuri de noroc sunt impozitate conform sumelor castigate. De la aceasta obligatie fiscala nu se sustrag nici cei care obtin castiguri pe internet, jucand de exemplu la NetBet cazinou online.

Veniturile care depasesc valoarea de 600 de lei si sunt obtinute din premii sunt impozitate prin retinerea la sursa, cu o cota de 10%. Valoarea impozabila a premiilor obtinute din participarea la concursuri si jocuri de noroc reprezinta diferenta intre venitul din premii si suma de 600 de lei, care nu este impozabila. La jocurile de noroc, se aplica retinerea de la sursa, insa exista si alte modalitati de impozitare diferite, care respecta urmatoarele reguli:

Venitul brutImpozit
Pana la 66.750 de lei, inclusiv1%
Intre 66.750-445.000 de lei, inclusiv667,5 + 16% pentru ceea ce depaseste suma de 66.750
Peste 445.000 de lei61.187,5 + 25% pentru ceea ce depaseste suma de 445.000

Atentie! Veniturile nu se cumuleaza inainte de aplicarea cotelor

Din ce in ce mai multi pariori au semnalat faptul ca in ultima perioada le vin decizii de impunere care cumuleaza veniturile si aplica impozitul conform cotelor mai sus mentionate, care le incadreaza intr-un alt prag. Ipotetic vorbind, presupunand ca un parior a retras de 20 de ori cate 10000 de lei intr-un an de la o casa de pariuri online, conform reglementarilor Codului Fiscal acestea sunt impozitate astfel:

  • prima retragere: 10.000 Ron x 1% = 100 RON impozit;
  • a doua retragere: 10.000 Ron x 1% = 100 RON impozit;

Si lista poate continua cu inca 18 retrageri, cumuland totalul de plata de 100 x 20 = 2.000 RON.

Unele agentii ANAF interpreteaza in mod diferit Codul Fiscal si calculeaza impozitul prin cumularea celor 20 de retrageri: 667,50 + (200.000-66.750) x 16% = 21.987,50 RON, rezultatul acestei abordari constand in plata unui impozit de 11 ori mai mare.

NetBet recomanda ca pariorii castigatori care primesc decizii care nu respecta art. 110, alin. (10) din Codul Fiscal si in cazul carora impozitul este calculat dupa cumularea veniturilor, nu pe fiecare venit in parte, sa depuna contestatie.

Categorii de venituri din jocuri de noroc

Jocurile de noroc si veniturile realizate din acestea cuprind totalitatea sumelor, bunurilor, serviciilor incasate si primite in urma participarii la jocuri de noroc, indiferent de modul in care veniturile sunt denumite sau de cum se acorda. Acestea se vor calcula in mod corespunzator, incluzand retinerea si plata impozitului de catre organizatorii sau platitorii de venituri. Ceea ce inseamna ca impozitul calculat si retinut la data platii este cel final pentru care declaratia unica nu este impusa, deoarece pentru veniturile din jocuri de noroc si premii nu se vor datora contributii sociale.

Conform declaratiilor reprezentantilor Fiscului, „Persoanele fizice cu domiciliul in Romania sau cele nerezidente care au declarat centrul intereselor vitale in Romania si care realizeaza venituri din premii si jocuri de noroc din strainatate au obligatia sa le declare in Romania si sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui in care s-au realizat veniturile”.

Asadar, persoanele fizice rezidente care sunt supuse impozitului pe venit atat in Romania, cat si in strainatate, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat in tara a impozitului platit in strainatate, in conditiile legislatiei actuale.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.