Cum sa faci bani dintr-un grajd dezafectat?

Sau cum sa faci dintr-un grajd o mina de aur? Il transformi in ciupercarie!

Cel putin aceasta a fost solutia gasita de doi frati din Bucuresti care au decis sa cumpere un CAP dezafectat din judetul Giurgiu si sa-l transforme intr-o cipercarie profitabila.

Grajdurile au fost reparate, varuite, montate usi de termopan, montate instalatii de aerisire si hidratare, pe scurt, tot strictul necesar unei cipercarii.

Cum se incepe o afacere cu ciuperci?

Spatiul este foarte important. Spatiile intunecoase dar aerisite, absolut necesare. In acest sens podurile, grajdurile si chiar beciurile, sunt medii ideale in care poate fi infiintata o cultura de ciuperci.

Ciupercile sunt foarte sensibile si trebuie cu desavarsire ferite de orice contaminare cu spori din mediul exterior. In acest sens este nevoie de o temperatura constanta de 17 grade (in cazul ciupercilor Champignon) si hidratare (udare) zilnica, cu apa la aceeasi termeratura de 17 grade.

In acest sens, ciupercaria din fostul CAP Giurgiu, al celor doi frati, are montate pe tavanurile grajdurilor un tub din celofan perforat prin care circula un curent de aer conditionat la temperatura de 17 grade.

Culturile de ciuperci sunt tinute in saci de plastic si stivuite pe rafturi metalice, pentru a fructifica eficient spatiul disponibil si pentru a creste astfel suprafata de mp. alocata culturilor.

Cea mai scumpa investitie intr-un  afacere cu ciuperci este compostul sau samanta.

Piata romaneasca duce lipsa de compost de calitate, de aceea ciupercarii din Giurgiu si din toata tara, sunt nevoiti sa cumpere compostul din Ungaria. Acesta are preturi variabile, de la 1 euro pana la cativa euro pe kilogram, in functie de faza de germinare in care se afla si in functie de specie.

In trecut au incercat si compostul bulgaresc, mai ieftin, dar s-a dovedit a fi mult inferior celui adus din Ungaria.

In acest sens, ciupercariile situate in vestul tarii, deci mai aproape de Ungaria, sunt privilegiate din acest punct de vedere, cel putin pana la dezvoltarea pietei de compost autohton.

Cat se cheltuie si cat se castiga?

Investitia variaza in functie de suprafata, numar de angajati, amenajari si unelte. Daca ai o parte din ele, investitia poate insemna cateva mii de euro, pe cand daca pornesti de la zero, vorbim de 20 – 25 000 de euro.

Amenajarea spatiului, asigurarea tuturor utilitatilor necesare si achizitionarea compostului, sunt principalele cheltuieli ale unei ciupercarii.

Banii pot fi obtinuti atat din fondurile europene cat si din economiile proprii.

Cum variaza investitiile necesare, la fel variaza si profitul, in functie de specie si cantitate. De regula o ciupercarie are 3-4 culturi pe an iar la 1 mp se pot obtine 15-20 kg de ciuperci.

La o suprafata de 100 mp cultivati cu ciuperci, se poate spera la un venit anual de 70 000 lei.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.