Creierul adolescentilor a imbatranit prematur in timpul epidemiei Covid: au fost afectati baietii sau fetele?

Pandemia Covid a cauzat imbatranirea accelerata a creierului adolescentilor, conform unui nou studiu stiintific.

Dupa cum stim cu totii, pandemia Covid-19 si masurile sale restrictive si-au pus amprenta asupra moralului si sanatatii mentale a adolescentilor, care au fost inchisi impotriva vointei lor si privati de obiceiurile lor sociale. Un studiu stiintific publicat in revista PNAS merge chiar mai departe, indicand ca pandemia a condus la o accelerare neobisnuita a dezvoltarii cerebrale a adolescentilor, cu alte cuvinte la o imbatranire accelerata a creierului. Masurata in termeni de ani, aceasta accelerare neobisnuita a fost de 4,2 ani la femeile tinere si de 1,4 ani la barbatii tineri.

Uun studiu efectuat din 2018 pana in 2021

Cercetarea a inceput in 2018, implicand 160 de copii si adolescenti americani, cu varste cuprinse intre 9 si 17 ani la inceputul studiului. Obiectivul initial a fost de a studia dezvoltarea tipica a creierului adolescentilor, dar pandemia a perturbat planurile cercetatorilor, deoarece adolescentii nu au venit la laborator in 2020 din cauza contextului de sanatate. Prin urmare, studiul a continuat in 2021 cu un nou obiectiv. „Odata ce pandemia a fost in desfasurare, am inceput sa ne gandim la masuratori ale creierului care sa ne permita sa estimam efectele izolarii asupra creierului”, a explicat Neva Corrigan, autorul principal al studiului, intr-un comunicat de presa. „Ce a insemnat pentru adolescentii nostri sa stea acasa mai degraba decat in grupurile lor sociale – sa nu mearga la scoala, sa nu faca sport, sa nu iasa in oras?”, a continuat ea.

Adolescentele sunt mai afectate

Maturizarea creierului este evaluata prin masurarea grosimii cortexului cerebral, stratul exterior al creierului, cunoscut si sub numele de materie cenusie. Cortexul cerebral se subtiaza in mod natural odata cu varsta, chiar si la adolescenti. Stresul cronic accelereaza subtierea cortexului, crescand riscul de tulburari psihiatrice si comportamentale.

Aici, oamenii de stiinta au creat un model de subtiere corticala asteptata in timpul adolescentei „normale”. Folosind imagistica, ei au observat apoi cortexul adolescentilor monitorizati. Toti au suferit o subtiere accelerata a cortexului, insa aceasta subtiere a fost mai pronuntata in cazul fetelor. Potrivit cercetatorilor, aceasta diferenta se datoreaza diferentelor de interactiune sociala dintre baieti si fete, primii favorizand interactiunea in timpul activitatilor de petrecere a timpului liber, in timp ce acestea din urma erau mai obisnuite sa se intalneasca cu alte fete pentru a impartasi si a discuta, ceea ce nu puteau face din cauza izolarii.

Adolescentii nu au niciun mijloc de a-si elibera stresul

„Adolescentii incearca sa isi continue viata dupa dificila perioada de pandemie”, a declarat Patricia Kuhl, care a condus studiul. „Sunt supusi unei presiuni enorme. Apoi apare o pandemie globala, iar metodele lor obisnuite de eliberare a stresului dispar. Aceste mijloace de atenuare a stresului nu mai exista, dar criticile si presiunea sociala raman datorita retelelor sociale. Ceea ce pare sa fi facut pandemia a fost sa izoleze fetele. Toti adolescentii au fost izolati, dar fetele au suferit mai mult. Creierul lor a fost mult mai afectat”, a adaugat cercetatoarea.

Desi considera putin probabil ca cortexul cerebral al adolescentilor afectati sa se ingroase din nou, echipa de cercetare crede ca este posibil sa existe o anumita recuperare, desi acest lucru nu este sigur. „Pandemia a pus la incercare fragilitatea creierului adolescentului”, a declarat Patricia Kuhl. „Cercetarea noastra ridica o noua serie de intrebari despre ce inseamna accelerarea procesului de imbatranire a creierului. Toate cele mai bune cercetari ridica noi intrebari profunde si cred ca asta am facut noi aici”, se entuziasmeaza ea.

Prin urmare, cercetarea stiintifica in acest domeniu are in fata un viitor luminos.

Sursa: https://www.santemagazine.fr/actualites/actualites-sante/le-cerveau-de-nos-ados-a-vieilli-prematurement-durant-le-covid-voici-qui-des-filles-et-des-garcons-a-ete-le-plus-touche-1103613

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.