Schimbarile climaterice din ultimii ani produc schimbari dramatice si ingrijoratoare pe continentul european. Incalzirea generala a climei a provocat o serie de transformari, multe culturi de plante s-au extins la paralele mai nordice iar tarile situate in sudul Europei incep sa semene tot mai mult cu cele situate in nordul Africii in ceea ce priveste clima si peisajul. Romania nu este nici ea ocolita de aceasta schimbare.
Astfel, potrivit studiului specialistilor europeni, incalzirea vremii va afecta tot continentul, dar zonele cu risc mare de desertificare sint cele din jumatatea sudica a continentului. Romania este si ea pe lista zonelor unde schimbarile vor fi accentuate. Alaturi de Spania, Italia si Grecia, tara noastra se afla printre primele afectate de schimbarea vremii, manifestarile urmind a fi vizibile inca din anii 2015-2025. Zonele centrale si de nord ale continentului vor simti schimbari accentuate prin anii `80 ai acestui secol. In Romania, principalele regiuni afectate de desertificare vor fi Oltenia, Banatul si Dobrogea, unde pamintul se va usca din cauza lipsei apei.
Exista pericolul ca sudul tarii sa fie ingropat treptat in nisip, Bucurestiul putand deveni prima capitala europeana situata in mijlocul unui mic desert.
Cauzele acestui fenomen sunt diverse, incalzirea climei este insa doar una din ele, exploatarea solului, degradarea lui, despaduririle si urbanizarea agresiva (turnarea de beton si asfalt impiedica si mai mult infiltrarea apei in sol accentuand degradarea lui si transformarea in nisip) sunt tot atatia factori ce contribuie la desertificarea Europei.
In cazul Romaniei, secarea si asanarea luncii inundabile a Dunarii in timpul regimului comunist, in scopul recuperarii pentru agricultura a acestui teren, precum si taierea padurilor de salcam din aceeasi regiune, dupa 1990, au contribuit din plin la aparitia unui desert in sudul Olteniei.
Dune de nisip in sudul Olteniei:
Desertificarea are un efect teribil asupra evolutiei societatii contemporane. Seceta prelungita, pe care o experimentam chiar in momentul in care a fost scris acest articol, afecteaza grav productia de energie electrica a hidrocentralelor, blocheaza traficul pe Dunare si pe alte canale navigabile, compromite recoltele agricole si contribuie la scumpirea alimentelor, provoaca incendii de padure si alunga turistii din tarile sudice.