Cum sa inveti rapid
Oare cati dintre noi nu am fost pusi in situatia de a fi nevoiti sa ne pregatim pentru un examen pe ultima suta de metri? Datorita lipsei de timp, a serviciului sau a altor motive, tot mai multi studenti sau elevi ajung in aceasta situatie, deci daca te numeri printre ei nu dispera pentru ca nu esti nici singurul si nici ultimul care trece prin asa ceva.
Deci care este solutia si cum este posibil sa ai sanse reale de a trece un astfel de examen?
In primul rand atitudinea. Trebuie sa reusesti sa-ti stapanesti atacurile de panica si nervozitatea. Daca vrei sa-ti cresti sansele de reusita trebuie sa iti invingi stresul si frica. Gandeste-te ca pierderea unui examen nu este cel mai rau lucru ce ti se poate intampla. Chiar daca sunt sanse mari sa-l pici vei avea ocazia data viitoare iar experienta de acum te va ajuta. Abordeaza situatia cu calm si realism, panica, stresul, tremuratul, nu doar ca nu te vor ajuta la nimic dar te vor impiedica sa-ti folosesti capacitatile la maximum, te vor trage inapoi.
Acum nici sa nu cazi in extrema celalta si sa te resemnezi cu faptul ca l-ai si pierdut sau mai rau, sa nu intri la examen. Oameni buni, nu aveti nimic de pierdut daca va prezentati la examen, dimpotriva, experienta va va fi utila data viitoare, deja veti sti ce se intampla in sala si cum decurge exemenul, macar de dragul acestei experiente si tot ar trebui sa va prezentati.
Acum ca esti hotarat(a) sa intri la examen te poti concentra asupra a ceea ce ai de facut pentru a-ti creste sansele de reusita. Nu trebuie sa intri in panica sau sa incerci sa asimilezi tone de informatie fara discernamant. Trebuie sa inveti chestiunile elementare, ideile de baza, nu te pierde in detalii, nu mai citi ceea ce nu este esential, dupa examen vei avea timp si pentru lectura, acum este intr-o cursa contra-cronometru.
Imparte materia de examen pe capitole, daca nu este impartita imparte-o tu. Din fiecare capitol citeste si retine doar ideile principale, informatiile elementare, de baza. Odata insusite aceastea treci la alt capitol si tot asa pana ce parcurgi toata materia.
Incearca sa acoperi toate capitolele dar rezuma-te la ceea ce este important, sari peste exemple, studii de caz, note de subsol sau frazele lungi. Daca mai ramane timp te poti consulta cu un coleg mai pregatit.
Facand astfel vei ajunge sa intelegi despre ce este examenul si cu ce se mananca subiectul respectiv. Vei acumula cunostinte de baza care iti vor creste substantial sansele de promovare decat daca ai fi incercat sa memorezi cuvant cu cuvant sau daca te-ai fi lasat coplesit de teama si ai fi decis sa nu te prezinti la examen.
Joaca-ti sansa si daca nu ai noroc, asta e, vei fi mai prehatit data viitoare, lumea nu se sfarseste aici.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.