Cuptorul solar
Coace si prepara mancarea cu ajutorul energiei solare. Este simplu, ecologic, economic si usor de realizat.
Este ideal pentru familiile care traiesc la curte sau in mediul rural si este eficient in majoritatea lunilor din an.
Iata mai jos cum poti realiza un astfel de cuptor pentru a gati ecologic si a face in acelasi timp economie la gaz.
Ce este un cuptor solar?
Este un cuptor din tabla zincata stralucitoare si de forma concava. Suprafata lustruita este menita sa reflecte razele soarelui iar forma concava are rolul de a focaliza energia termica solara.
Poate fi realizat artizanal destul de usor, dintr-o antena parabolica, tapetata cu folie de aluminiu. Dar si dintr-o cutie de carton tapetata cu aceeasi folie de aluminiu care reflecta razele solare.
Pentru o eficienta sporita atat in timpul verii cat si in timpul lunilor cu soare mai putin stralucitor, „gura” trebuie acoperita fie cu un celofan transparent, fie cu un strat de sticla, astfel incat sa izoleze aerul cald din interior, de aerul mai rece din afara.
Astfel se poate obtine acelasi efect termic si pe un soare mai putin stralucitor, in lunile de toamna si primavara, chiar daca in aceste luni va dura putin mai mult pana ce cuptorul va ajunge la temperatura de coacere.
Cum functioneaza?
Cam pe la mijlocul cuptorului, sau in partea cea mai de jos a formei concave, acolo unde se focalizeaza razele solare reflectate, se asaza oala sau tava cu alimentele ce urmeaza sa fie preparate (coapte, prajite sau incalzite).
Pentru o eficienta mai mare, este indicat ca vasul cu alimente, fie tigaie, fie oala etc. sa fie de culoare neagra sau cel putin inchisa, pentru a se incalzi mai repede.
Astfel de cuptoare, asezate intr-un spatiu cu mult soare, pot ajunge rapid in lunile de vara si la o temperatura de 150 de grade Celsius. Suficienta pentru a praji cartofi, a fierbe o oala de ciorba, a prepara o friptura si asa mai departe.
Economisesti curent, economisesti gaz sau lemne.
Tocmai din acest motiv cuptoarele solare sunt folosite pe scara larga in regiunile sarace din Africa, unde lemnul este putin, curentul si gazul scumpe (sau lipsesc cu desavarsire), dar in schimb exista un soare dogoritor.
Pentru clima tarii noastre un astfel de cuptor este practic pentru majoritatea lunilor din an si poate fi o solutie pentru familiile din mediul rural, familiile care locuiesc la curte, in zone fara umbra, precum si pentru turistii aflati in camping sau la gratar.
Este unul dintre cele mai simple moduri de a utiliza, eficient, in gospodarie, energia solara gratuita.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.