Renovarea acoperișului: când e necesară și materiale necesare
Rezumat:
Acoperișul locuinței este expus zi de zi la intemperii și vreme rea: vânt puternic, ploi, grindină, zăpezi, dar și la expunerea constantă la soare. De asemenea, acoperișul poate fi supus la diferite forme de șocuri mecanice, de la lovirea acestuia cu diferite obiecte, crengi de copaci sau alte lucruri și materiale grele sau voluminoase. Acoperișul oferă totodată aspect estetic plăcut și confort pentru membrii gospodăriei.
Află tot ce trebuie să știi despre renovarea acoperișului: când este necesară această intervenție și care sunt materialele necesare.
Când trebuie realizată renovarea acoperișului?
Acoperișul nu trebuie neglijat! Acesta este alcătuit din 4 componente esențiale: șarpanta – structura pe care se sprijină acoperișul, învelitoarea – materialul din care este făcut acoperișul: țiglă, tablă, șindrilă etc, elemente de fixare și elemente de scurgere a apei, precum jgheaburile, parazăpezile, streșinile sau burlanele. În cazul în care o parte din aceste materiale sau structuri sunt deteriorate, atunci acoperișul are nevoie de îmbunătățiri.
Acoperișul deteriorat va produce anumite schimbări în locuința ta și chiar va declanșa numeroase situații neplăcute. Așadar, dacă observi: scurtcircuite ce intră în contact cu apa infiltrată în pereți, prezența mucegaiului, apariția condensului sau urme de deteriorare sau apă la etajul superior sau tavan, atunci acționează rapid și renovează-ți acoperișul!
Vei găsi întocmai materialele necesare pentru renovarea acoperișului, cu costuri potrivite oricărui buzunar. De pildă, prețul la țigla metalică este cuprins între 30 de lei/ bucată și până la 160 – 170 de lei/ bucată, în funcție de caracteristicile produsului de care ai nevoie și de suma pe care dorești să o investești.
Factorii de risc ce duc la deteriorarea acoperișului
- Intemperiile și factorii de natură fizică – aceștia pot deteriora partea exterioară a acoperișului, dar și structura și finisajele din interior.
- Îmbătrânirea materialelor – în special pentru elementele învelitorii. Verifică întreaga structură a acoperișului pentru a te asigura că aceasta va putea susține noua învelitoare.
Avantajele unui nou acoperiș
- Asigură protecție împotriva factorilor externi,
- Consolidează structura casei,
- Oferă confort termic,
- Modernizează locuință, oferindu-i un aspect nou și contemporan,
- Protejează pereții împotriva infiltrațiilor,
- Reduce costurile.
Materiale pentru construirea sau renovarea acoperișului
Materiale pentru șarpantă
Șarpanta este structura principală pe care se sprijină acoperișul, iar pentru aceasta vei avea nevoie de următoarele materiale:
- Căpriori – elementul de susținere pentru crearea șarpantei,
- Cosoroaba – grinda de lemn ce oferă un plus de rezistență structurii acoperișului.
- Coama – ajută la montarea căpriorilor la distanțe egale.
- Grinzi – se amplasează pe conturul casei.
- Contravântuiri – sunt materiale ce preiau din forța orizontală a vânturilor sau cutremurelor.
- Astereala – reprezintă elementul portant al învelitoarei, poate fi realizat din scânduri de brad sau OSB.
Materiale învelitoare
Învelitoarea acoperișului este aleasă în funcție de strucura casei, de opțiunile oferite de către arhitect și specialiști și de dorințele tale, în cazul în care acestea se potrivesc cu planul de construcție sau renovare. Învelitorile pot fi din țiglă: ceramică, de beton, din ardezie sau metalică, tablă, carton asfaltat, șindrilă bituminoasă sau din fibră de sticlă, stuf etc.
Materiale burlane și jgheaburi
Burlanele și jgheaburile nu trebuie să lipsească din niciun proiect pentru renovarea acoperișului, fiind esențiale pentru scurgerea apei. Sistemul pluvial poate fi fabricat din PVC, oțel, aluminiu sau piese din metal.
Acte necesare pentru renovarea acoperișului
Planul pentru renovarea acoperișului sau înlocuirea acestuia necesită două documente importante, astfel încât lucrările să se desfășoare fără probleme.
- Certificatul de Urbanism – se emite de către biroul de Urbanism din localitatea în care vrei să-ți renovezi acoperișul. Pentru a putea primi documentul este necesar să prezinți o serie de acte: cerere-tip, elemente de identificare pentru imobil, chitanțe, plan topografic etc, dar și o anumită taxă pentru obținerea certificatului.
- Autorizația de construcție – este valabilă doar în baza Certificatului de Urbanism.
Acoperișul oferă protecție, aspect estetic plăcut, confort, liniște și siguranță împotriva intemperiilor pentru toate persoanelor din locuință, de aceea este esențial să ai grijă de integritatea acestuia și să-l renovezi atunci când este indicat. Ține cont de sfaturile oferite, alege materialele necesare și lucrează întotdeauna cu o echipă cu experiență în domeniu!
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.