Cum a aparut masina de spalat rufe
Desi azi este nelipsita din majoritatea gospodariilor moderne, masina de spalat a avut un drum lung si sinuos de la stramoasele ei din secolele trecute, pana la exemplarele moderne de azi.
Drumul de la valtoarea unde spalau rufele strabunicile noastre, pana la masina cu uscare automata, a trecut initial printr-o serie de statii intermediare.
Acum 100 de ani, gospodinele din SUA si vestul Europei foloseau un dispozitiv simplu, foarte la moda pe vremea lor: placa de spalat rufe.
Placa de spalat rufe semana mult cu o razatoare, fiind folosita pentru frecatul rufariei. Multa vreme a ramas cam singura tehnologie disponibila in acest sens.
Au urmat apoi masinile manuale, care presupuneau o roata sau o manivela actionata manual ce avea rolul sa produca o miscare de rotatie care cat de cat usura munca frecatului si clatitului hainelor.
A existat o varietate mare de astfel de dispozitive pentru ca fiecare producator experimenta noi solutii care sa ii faca produsul mai eficient fata de cel al concurentei. De exemplu unele erau prevazute cu un focar (cu lemne sau carbuni) care permitea incalzirea apei din masinaria de spalat rufe.
Cu toate astea procesul era unul greoi si incomod.
Primii pasi spre o mecanizare a activitatii de slapare a rufelor, au fost facuti prin anii 1850 cand apar primele masini de spalat cu aburi.
Problema acestor masine era faptul ca erau si scumpe dar si foarte voluminoase, astfel ca erau folosite in special in spalatorii industriale sau de catre firme de cartier care ofereau servicii de spalare si curatare.
Insa pasul decisiv de la masinariile rudimentare, ce foloseau forta fizica a omului, la masinile de spalat mecanizate, fusese deja facut si procesul nu mai putea fi oprit.
Tot mai multe companii, sesizand piata uriasa care se intrezarea, cautau solutii cat mai potrivite pentru realizarea unor masini de spalat ieftine, de mici dimensiuni si mai ales eficiente, astfel incat fiecare gospodarie sa isi permita una.
Astfel, in 1908 la Chicago, apare prima masina electica de spalat rufe. Inventatorul ei era Alva Fisher, creatorul motorului Thor. Brandul exista si azi pe piata americana.
Problema primelor masini electrice era faptul ca majoritatea clientilor nu aveau acces la curent electric, astfel ca abia dupa cateva decenii, masinile electrice de spalat au putut ataca piata publicului larg.
Pana atunci au continuat sa fie folosite masinile cu aburi sau chiar masini de spalat care foloseau motoare pe carburant (benzina).
Dupa al doilea razboi mondial, gratie dezvoltarii tehnologiei si mai ales a cresterii economice din anii `50-`
60, masinile de spalat au devenit tot mai mult un bun de larg consum, de unde pana atunci fusesera considerate un produs de lux.
Erau din ce in ce mai multe, mai aratoase si mai performante.
Astazi avem masini de spalat cu microprocesoare incorporate, pe baza carora se pot alege diverse programe de spalare, stoarcere si uscare, aplicatii care pana acum cateva decenii pareau de domeniul fantasticului.
Practic, tehnologia masinilor de spalat a evoluat in ultimii 50 de ani mai mult decat in toata istoria recedenta a omenirii.
Tendinta e aceea de a conecta toate electrocasnicele din casa, inclusiv masina de spalat, la un computer central al casei, dar acest subiect e unul atat de vast incat merita un articol aparte.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.