Dronele cu camere de supraveghere, de la uz militar la uz civil

Asa cum probabil stiti deja, multe dintre tehnologiile de care ne bucuram azi au fost inventate si dezvoltate initial in scopuri militare.

Radarul, folosit azi de politia rutiera, a fost inventat de englezi in timpul celui de al doilea razboi mondial, GPS-ul, jeep-ul si mai ales Internetul, au trecut de mult din sfera militara in cea civila, ca sa nu mai vorbim de tot soiul de camere de supraveghere minuscule, camere IP wireless si tot soiul de gadgeturi de spionaj, accesibile azi pe internet si care i-ar fi facut sa crape de invidie pe securistii de acum 20-30 de ani.

In zilele noastre, dronele (sau aparate de zbor fara pilot la bord) sunt varful tehnologiei militare in materie de spionaj si atac aerian, insa nu va mai dura mult pana ce ne vom obisnui cu ele le tot pasul (sau mai exact, deasupra capului).

Asa cum ne-am obisnuit azi cu camere de supraveghere video montate in magazine, institutii, pe stalpi sau chiar incorporate in ochelari, pixuri, brichete si in cele mai neasteptate locuri, la fel ne vom obisnui cu masinariile zburatoare care ne vor supraveghea strazile, orasele sau chiar locuintele.

Cum si de ce au aparut dronele

Desi termenul este unul modern, conceptul de drona si aplicatiile ei militare isi au inceputul in Germania lui Hitler, spre sfarsitul razboiului, in 1944.

Era vremea cand nazistii cautau cu disperare noi arme care sa intoarca soarta razboiului. Asa au aparut primele drone, rachetele V1 si V2 care au terorizat Londra in acea vreme.

Aproape 70 de ani mai tarziu, cu decenii de cercetare in spate si dupa ani de experimente, armata SUA uimeste lumea cu o serie de drone moderne, inteligente, dotate cu camere video si foto de mare rezolutie.

Dar aceste minuni ale tehnologiei militare, nu se rezuma doar la spionaj si supraveghere. Dronele pot si sunt folosite si ca arme capabile sa ucida.

Au fost folosite cu succes de armata americana, atat ca mijloace de spionaj, cat si ca arme, in conflictele moderne din Irak, Afganistan, Pakistan, Iran sau Yemen.

Posibilele intrebuintari ale dronelor in scop civil

Azi dronele au devenit jucaria preferata a politiei si a serviciilor de informatii din multe tari ale lumii. Au fost vazute la Moscova zburand pe deasupra mitingurilor anti-Putin, probabil filmand si facand poze, dar din ce in ce mai mult sunt vazute in mainile unor studenti si inventatori geniali, amatori sau profesionisti, care se lauda cu propriile creatii, mai mici, mai sofisticate si din ce in ce mai ieftine.

Domeniile in care dronele isi vor gasi aplicatii sunt foarte diverse, de la televiziune si detectivi particulari, pana la sisteme de protectie si supraveghere sau cercetari ale florei si faunei din zonele protejate.

Insa cel mai mult vor fi folosite in aglomerarile urbane, la supravegherea traficului si in controlul infractionalitatii.

Mici, dotate cu camere de supraveghere de mare rezolutie, ridicate la o distanta sigura care sa le faca imposibil de detectat cu ochiul liber, dronele pot fi de un real ajutor celor care le folosesc si pot constitui o adevarata pacoste pentru cei impotriva carora sunt folosite.

O sabie cu doua taisuri

Ca orice sistem de supraveghere, dronele pot fi folosite atat pentru combaterea criminalitatii cat si pentru oprimarea si supravegherea adversarilor politici.

Incapute pe mainile unui regim autoritar ele pot fi folosite foarte usor pentru a ingradi libertatile si drepturile cetatenesti.

Indiscutabil aceasta tehnologie poate reprezenta o amenintare la adresa intimitatii omului de rand, dar la fel s-a intamplat si cand a aparut prima camera video, primul reportofon ori primul binoclu cu infrarosu.

Totusi nu este cazul sa ne panicam, cel putin nu inca. 

Asa cum azi exista o legislatie care reglementeaza interceptarile telefonice si sistemele de supraveghere video, e de presupus ca la fel vor exista astfel de reglementari si in viitorul apropiat, cand dronele vor deveni o prezenta tot mai obisnuita pe cerul patriei.

De asemeni, istoria ne arata ca orice inventie militara a fost imediat urmata de o alta care sa o combata si tot asa, intr-o infinita cursa a suprematiei tehnologice. Astfel ca odata cu popularizarea dronelor, vor aparea si sistemele anti-drona, cele care vor detecta si perturba camerele de supraveghere sau alte dispozitie montate pe aparatele de zbor fara pilot.

Un lucru insa e cert, o noua industrie a spionajului sta sa explodeze iar cei care vor lua primii startul, au si cele mai mari sanse sa profite de pe urma ei.

Salvează

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.