Afaceri de succes in capitalismul romanesc
Afaceri româneşti de succes incepute cu 3-4 dolari dolari, branduri de milioane, dezvoltate dupa 1990, tineri care au renuntat la facultate pentru a se imbogati. Iata si o alta faţă a capitalismului românesc, una mai putin cunoscuta, dar la fel de reala ca si marasmul economic al tranzitiei, cu care suntem atat de obisnuiti si resemnati.
Desi, conforum ultimelor sondaje, 60% dintre români sunt nostalgici dupa perioada comunista si declara ca traiau mai bine inainte de `89, capitalismul românesc, cu toate neajunsurile lui, s-a dovedit a fi taramul fagaduintei pentru o categorie (e adevarat, una restransa) de tineri inteligenti care au stiut ce vor de la viata.
Iata mai jos povestile de succes ale catorva dintre ei.
Radu Apostolescu, Iulian Stanciu, Sebastian Ghiţă
Nu poti sa vorbesti de online-ul romanesc fara a-i pomeni pe unul dintre cei trei tineri care si-au castigat faima si milioanele pe si din Internet.
Povestea lor de succes incepe in 2001, anul de gratie al afacerilor online in Romania, pe o piata inexistenta la acea data.
Atunci, un absolvent de medicina, Radu Apostolescu de 25 de ani la acea vreme, decide sa-si incerce norocul in comertul online.
Nu a fost singur, la inceput l-a avut ca partener de business pe Bogdan Vlad, de 29 de ani, absolvent de automatica. Cei doi au plecat la drum cu 5 000 de euro si au pus pe picioare ceea ce avea sa devina in cativa ani cel mai mare magazin online romanesc: eMag.ro.
Apostolescu mai avea si alte proiecte online, unul dintre ele fiind myjob.ro, vandut in 2004 catre o alta companie romaneasca de succes, Netbridge.
De-a lungul timpului grupul de actionari al eMag s-a largit cu Dan Teodosescu iar mai tarziu cu Asesoft, companie detinuta in mod egal la acea vreme de Iulian Stanciu si Sebastian Ghiţă (patronul de la Romania TV si mai nou senator pe listele USL).
eMag a crescut odata cu online-ul romanesc, de la an la an, ajungand la 78 de milioane de euro in 2007.
Criza din 2008 a lovit puternic si comertul online, deci si eMag-ul, a carui cifra de afaceri a scazut simtitor, insa asta pana in 2010 cand a urmat iarasi un curs ascendent, culminand cu o cifra de afaceri de 150 de milioane de euro in 2011.
In vara lui 2012, actionariatul eMag a decis vanzarea companiei catre gigantul sud-african Naspers care a devenit astfel actionar majoritar la eMag cu 70% din actiuni, ocazie cu care Asesoft s-a retras din actionariat incasand partea care i se cuvenea din bani iar Radu Apostolescu pastrand in continuare aproximativ 8% din actiuni.
Suma pentru care s-a facut tranzactia a fost una confidentiala, insa unele surse vorbesc de cifra de 83 de milioane de euro platita de sud-africani catre fostii actionari romani ai eMag.
Astfel tranzactia (un record pentru orice companie romaneasca) a reconfigurat harta online-ului romanesc, imbogatind cu cateva milioane de euro pe fiecare din grupul tinerilor actionari de la eMag.
Cristina Elena Bâtlan
Este creatoarea brandului de pantofi de lux Musette, o afacere cu vanzari de peste 5 milioane de euro anual.
Afacerea a inceput-o in 1992 , la numai 18 ani, cu un capital de 700 de dolari. Nu mai lucrase nicaieri si nu avea niciun mentor dar avea o dorinta puternica de a reusi pe cont propriu.
E vremea cand mai tot romanul se visa patron iar buticurile si tarabele cu blugi aduse de la turci, apareau ca ciupercile dupa ploaie.
Inceputul, ca toate inceputurile, a fost foarte greu, cu urcuşuri si coborâşuri. Era tanara, fara experienta si a trebuit sa invete totul din mers.
A renuntat la facultatea de drept pentru ca simtea ca nu este pentru ea. Nu o atragea avocatura, era in schimb „dependenta” de moda si design.
Considera ca „tinerii ar trebui sa faca ce le place cu adevarat, nu ce le place altora” deoarece ai sanse mult mai mari sa reusesti atunci cand iti place ceea ce faci.
E greu sa o contrazici….
Afacerea s-a dezvoltat organic. A inceput cu o linie de productie pentru pantofi, profitul era reinvestit in dezvoltarea business-ului si tot asa.
In 2000, pe langa fabrica de pantofi, Musette a mai deschis una, de genti si pielarie.
Azi Musette are doua fabrici in România, cu 300 de angajati, si cu o productie de 20 000 – 40 000 piese pentru fiecare colectie in parte.
A inceput anul 2010 cu planuri de extindere in afara ţării, tocmai la New York. Au urmat apoi Luxemburg, Ungaria, Israel iar din 2012, Paris.
Pentru 2013 Cristina Bâtlan are in plan continuarea dezvoltarii retelei de magazine din afara tarii, stabilindu-si un targhet de 300 de magazine in urmatorii 10 ani.
La fiecare trei luni apare cu o colectie noua, lumea modei fiind mereu in schimbare, un ciclu ciclu care se reia la infinit facand din industria vestimentara unul dintre cele mai dinamice sectoare.
Teodor Craciun Tuducan
A intrat in afaceri ina din 1992, s-a imbogatit din afacerile cu benzinarii, imobiliare si constructii. Din 2004 este o prezenta nelipsita din Top 300 Capital.
La 24 de ani, Teo Tuducan facea deja primul milion de dolari cu o benzinarie. Insa celebritatea si-a castigat-o datorita brandului de apa minerala Perenna.
Avand un pont de la geologul Costel Gruiescu, Tuducan a cumparat in 2006 dealul Moghila din satul Calina, un sat uitat de lume din judetul Caras-Severin.
Acest deal poate trece neobservat pentru orice turist ratacit pe acolo, insa are o proprietate aparte, din el izvoraste una dintre cele mai pure ape minerale din lume, cu un termen de valabilitate de 7 ani!
Omul de afaceri timisorean a investit in dealul de la Calina aproximativ 4 milioane de euro pentru a pune pe picioare un centru de colectare a apei minerale ce numara in prezent 21 de angajati (cam jumatate din numarul total al locuitorilor satului).
Astfel a luat nastere apa minerala Perenna, una dintre cele mai pure din lume, care este identica in proportie de 96% cu Evian, etalonul universal al apelor minerale.
Desi statia de colectare are o infatisare modesta iar apa curge intr-o cada de numai 2-3 mp, tehnologia de colectare este una italiana, foarte scumpa, iar angajatii nu ating niciodata apa colectata.
Cota de piata a Perenna este de 3.9% din piata apelor minerale din Romania, ceea ce se traduce prin 10 milioane de litri anual si incasari aproximative de 10 milioane de euro.
Lucian Todea
Este fondatorul si proprietarul site-ului soft32.ro si CEO al ITNT, dezvoltator si retailer de aplicatii software, unul dintre concurentii importanti ai celor de la softpedia.com.
Proiectul a fost lansat in ianuarie 2001, pe cand Lucian avea doar 21 de ani, era student in Bucuresti si nu avea de investit mai mult de cative dolari pe luna (care aproximativ 3 dolari pentru plata hostingului, iar restul pentru plata providerului de internet).
Profitul a fost undeva la 50-60% din cifra de afaceri, cifra care a evoluat de la un an la altul, de la 100 milioane de lei vechi in 2003, la peste un milion de dolari in prezent.
Traficul site-ului este de 5-6 milioane de vizitatori lunar, majoritatea din afara tarii, site-ul fiind in engleza insa abordeaza mai nou si pietele din Germania.
Peste 50% din trafic este unul organic, venind din motoarele de cautare (in special Google).
Venitul principal este obtinut din vanzarea de publicitate pe site dar si din vanzarea unor creatii software proprii.
In prezent sediul companiei se afla intr-un birou din Sibiu unde lucreaza 10 angajati care se ocupa de partea tehnica, relatii cu clientii si dezvoltare de software.
Calin Gârmacea si Bogdan Gheorghe
Fondatorii Softopedia.com si patronii de la Softnews Net, compania care detine portalul mentionat anterior.
Softpedia a fost inca de la lansare concurentul si principalul adversar al Soft32 fiind lansat pe cand cei doi erau studenti, tot in 2001, putin mai tarziu decat Soft32.
Insa evolutia celor doua site-uri romanesti de software a fost diferita, in sensul ca softpedia a depasit cu mult soft32 in ceea ce priveste traficul (peste 2 milioane de vizitatori pe zi) si, implicit si incasarile din publicitate.
20% din vizitatori sunt din Romania, spre deosebire de soft32, softpedia a cautat sa atraga si vizitatori romani dezvoltand special pentru ei un forum, care a devenit si cel mai mare din online-ul romanesc.
In 2007 cifra de afaceri a Softnews Net a depasit 2,5 milioane de dolari.
Bineinteles ca lista de mai sus e departe de a fi completa, in ea ar mai putea fi mentionati Cristian Ghenea, Calin Fusu, Sergiu Biris, Florin Talpes (creatorul BitDefender) si altii.
Fie ca si-au inceput afacerile in primii ani de dupa `89 sau abia dupa 2000, cu totii au in comun spiritul de aventura, curajul de a risca si dorinta de a reusi prin forte proprii, fara sa astepte vreun ajutor de la stat, ori sa renunte resemnati la propriile visuri.
Desi multi si-ar dori sa fie in locul lor, putini au curajul necesar pentru a le calca pe urme.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.