Manipulare la cumparaturi
Manipularea este omniprezenta in societatea moderna. Exista o multime de factori care incearca si de multe ori reusesc, sa ne manipuleze. Manipularea poate fi considerata o arma neconventionala de lux care, daca este bine stapanita de catre factorul manipulator (fie el o companie sau un personaj politic), ii poate aduce acestuia sume mari de bani, accesul la putere si o multime de alte avantaje.
De aceea manipularea este unul din marile secrete ale unor afaceri si oameni de succes. Marile magazine si internationale nu aveau cum sa nu exploateze acest potential neconventional. Desi nimeni nu admite oficial folosirea unor astfel de tehnici, veti vedea mai jos ca toate hypermarketurile le folosesc pentru a ne determina sa cumparam mai mult si mai des.
Daca astazi auzim tot mai des despre consumerism, se datoreaza in mare parte spalarii pe creier pe care o exercita tehnicile de marketing neconventional.
Dezvoltata la inceput ca o forma de publicitate agresiva, tehnicile de manipulare la cumparaturi au inceput sa fie studiate si dezvoltate, pe la inceputul sec. XX, de catre psihologi de prestigiu, aflati in slujba unor mari companii comerciale. Datorita unui astfel de studiu a ajuns, prin anii `20, sa fie popularizat fumatul in randul femeilor, pana atunci un apanaj aproape exclusiv masculin.
Din anii `20 pana acum s-au schimbat multe. Tehnicile de manipulare au evoluat foarte mult, fiind amplificate de aparitia televiziunii, a reclamelor televizate si al interesului tot mai mare pentru presa din partea publicului larg.
Inca inainte de a pasi intr-un super-market suntem gata indoctrinati de acasa prin intermediul reclamelor. Folosind o multime de tehnici de manipulare (pe care le puteti aprofunda mai pe larg din „Arta Manipularii„), de la alaturarea unor imagini cu puternica incarcatura simbolica (animale de companie, copii, aluzii sexuale, etc.), pana la mesaje subliminale sau de reclama mascata, suntem determinati sa cumparam anumite produse la care de altfel nu ne-am fi gandit.
Chiar daca vei spune „eu nu ma iau dupa reclame, nu sunt chiar atat de prost incat sa ma las convins asa usor”, te inseli. Reclamele nu mizeaza pe latura noastra rationala ci mizeaza pe subconstient. Daca ratiunea o putem controla, subconstientul nu il putem controla. El se comporta ca un burete, absoarbe orice informatie, face conexiuni fara sa ne dam seama iar in fata raftului de super-market ne comportam exact cum se asteapta marile firme producatoare care investesc milioane de dolari in reclamele despre care vorbeam mai sus.
Odata ajunsi in hypermarket suntem intampinati de multe alte tehnici de manipulare pe care 90% dintre noi nici macar nu le baga in seama, de la modul de aranjare a produselor pana la muzica ce se aude in surdina.
Muzica dintr-un supermarket nu este nici ea intamplatoare in foarte multe cazuri. De regula este una lenta, care ne calmeaza, ne face sa ne miscam agale, sa nu ne grabim nici la cumparat, nici la casa de marcat. O muzica frantuzeasca ne influenteaza subconstientul sa alegem un produs frantuzesc, un vin sau o gama de branzeturi, o muzica germana ne duce cu gandul la un produs german si asa mai departe.
Pe scurt, peste tot suntem inconjurati de tehnici de manipulare. Acestea mizeaza pe atat pe latura noastra formativa (adica informatiile pe care le-am acumulat din experienta, din viata sau de la TV) cat si pe latura noastra instinctiva (mai ales formele de manipulare prin reclame presarate cu aluzii sexuale).
Asa s-a ajuns in prezent la o crestere fara precedent a consumului de orice fel, de la produse cumparate de pe raftul unui supermarket, pana la o casa mai mare, o masina mai mare si asa mai departe. Cresterea consumerismului a dus la scaderea calitatii. Nu aveti impresia ca toate lucrurile bune din anii trecuti au cam disparut de pe piata care in schimb s-a umplut de produse „junk”? Un consum mai mare a dus la o crestere a creditelor, cresterea indatorarii a dus criza mondiala.
In tot acest timp cei care ne-au manipulat (in acest caz marile companii comerciale si producatoare) si-au imbogatit conturile cu milioane de dolari de pe urma turmelor de consumatori indoctrinati sa traiasca aproape exclusiv pentru consum.
Nu exageram cu nimic daca afirmam ca manipularea este una dintre cele mai profitabile afaceri din toate timpurile.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.