Materialele viitorului

De la descoperirea focului si pana in prezent, istoria omenirii a fost marcata mereu de descoperirea unor noi tehnologii si a unor noi materiale. Fiecare epoca a venit cu cel putin un material nou (piatra, apoi arama, apoi bronzul, fierul si asa mai departe) iar odata cu acesta au aparut afaceri si oportunitati noi, infatisarea planetei s-a schimbat si nimic nu a mai fost la fel.

Asa a fost mereu si asa va fi si in viitor. Astazi omenirea se afla in pragul unor mari transformari nu doar economico-politice dar si tehnologice. Traim o perioada de tranzitie de la sfarsitul unei epoci si inceputul alteia. Ce inseamna asta din punct de vedere tehnologic si care sunt aceste noi materiale care ne vor influenta viitorul?

Iata mai jos o scurta trecere in revista a catorva dintre materialele viitorului:

Gheata carbonica. Gheata carbonica nu este altceva decat forma solida a dioxidului de carbon (CO2), adica dioxid de carbon inghetat. Solidificare acestui gaz se face, in conditii de presiune normala, la – 78,5 grade Celsius sau, la o presiune de 5,13 atm, la „numai” – 56,4 grade Celsius. Din aceste motive se presupune ca exista in stare naturala pe planeta Marte.

Ca aspect seamana cu gheata obisnuita insa este mult mai rece datorita temperaturilor scazute la care se formeaza, iar atunci cand se topeste, nu lasa nicio urma, revenind la starea de gaz (cu un puternic efect de fum).

Acest material a inceput sa fie folosit pe scara larga in ultimii ani, chiar si in Romania, intrebuintarile lui fiind multiple:

Gheata carbonica  pentru nunta si petreceri, mai ales in perioada estivala, atat pentru racirea alimentelor si a bauturilor sau a atmosferei, cat si pentru efectul spectaculos pe care il provoaca la racire. Sa bei dintr-un pahar care fumega abundent sau o petrecere in care totul pare invaluit in rotocoale groase de fum, datorira ghetei carbonice care se vaporizeaza, provoace un efect de senzatie.

Insa gheata carbonica are si alte utilizari, in scopuri industriale sau alte sectoare ale industriei alimentare ca si conservant prin racire, mai ales acolo unde racirea mecanica nu este posibila.

Pret gheata carbonica. Pretul pentru gheata carbonica variaza in functie de furnizor, de cantitate si de eficienta ambalajului termoizolant.

Gheata carbonica nu este toxica insa manipularea ei cu mainile goale nu este recomandata, datorita temperaturii foarte scazute a acestui material pot aparea arsuri pe piele sau chiar degeraturi grave ale degetelor. In rest este inofensiva, CO2-ul fiind unul din principalele gaze pe care le producem prin expirare, in mod natural.

Aluminiul transparent. A fost creat in laborator in urma cu cativa ani prin bombardarea aluminiului cu un laser cu raze X. Rezultatul a fost un material uimitor, transparent si de 3 ori mai rezistent ca otelul.

Aluminiul transparent ar putea avea o multime de utilizari in viitor, de la material pentru ambalaje pana la inlocuirea sticlei sau la aparitia unor constructii intregi precum zgaraie nori, cu largi sectiuni din acest material, ori la crearea unor blindaje (aluminiul transparent este foarte dur) care in acelasi timp sa fie si usoare spre deosebire de cele de azi.

Momentan producerea lui pe scara larga este prea costisitoare pentru a fi si profitabila dar viitorul s-ar putea sa rezolve si aceasta problema.

Sticla metalica. Un microaliaj de paladium, cu aspect de sticla dar mai rezistent decat otelul si cu greutatea aluminiului, poate concura in topul celor mai dure materiale create pana acum. Sticla metalica este opera cercetatorilor americani.

Nanotuburile de carbon. Carbonul este un element fascinant. In stare pura se gaseste in doua forme principale: grafit (clasica mina de creion) si diamant. Ambele au aceeasi compozitie chimica, difera doar structura, adica modul de aranjare a atomilor de carbon, in rest e acelasi element. Dar cat de banal si ieftin e grafitul si cat de dur si scump e diamantul… De asemeni carbonul este indispensabil vietii, toate substantele organice avand in componenta lor acest element.

Din 1991, oamenii de stiinta au descoperit o noua stare a carbonului, nanotuburile, niste structuri foarte mici, invizibile cu ochiul liber, dar extrem de rezistente (de 300 de ori mai rezistente decat otelul). Daca acest material ar putea fi folosit dincolo de aplicatiile lui nanotehnologice, teoretic ar putea sustine zgaraie-nori inalti de sute de kilometri, adevarate ascensorii spatiale bazate pe nanotuburi de carbon.

Aerogelul. Este un material ce se poate obtine din mai multe substante, cel mai intalnit este cel pe baza de dioxid de siliciu (SiO2), are un aspect vascos, semitransparent si este un termoizolator excelent. Un strat de aerogel te poate apara atat de inghet sau de canicula cat si de un aruncator de flacari :).

Proprietatile aerogelului il propulseaza printre candidatii ideali la statutul de material al viitorului mai ales pentru viitoarele armuri ale soldatilor, viitoarele materiale pentru acoperisul stadioanelor sau chiar al unor domuri antropice pe Luna. Momentan insa pretul de productie al acestui material exotic sunt prea mari pentru a permite o intrebuintare pe scara larga.

Cu cateva exceptii, majoritatea materialelor de mai sus au fost decoperite cu multe decenii in urma, insa adevarata lor revolutie va avea loc intr-un viitor nu prea indepartat. Nu este niciun paradox daca ne uitam putin in istorie, toate inovatiile au aparut pe scara larga mult dupa ce primii pionieri le-au descoperit (electricitatea era cunoscuta din antichitate dar abia in sec. XIX este folosita pe scara larga, prima fotografie a fost facuta in jurul Revolutiei Franceze dar vor trece aproape 50 de ani pana ce va deveni un fenomen, primele filme color apar in jurul primului razboi mondial dar abia dupa Revolutie se generalizeaza si in Romania 🙂 etc.).

Materiale noi inseamna afaceri noi. Cei care stiu sa priveasca in perspectiva, sa vada viitorul cu ochii mintii si sa il vada cat mai aproape de realitate, vor fi si cei care vor profita de pe urma noilor schimbari, pe cand altii vor fi striviti de ele. Asa a fost mereu, din acest punct de vedere nu va fi nicio noutate…

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.