Grecia și Bulgaria cumpără gaz împreună

Bulgaria şi Grecia au fost de acord joi să exploreze modalităţi pentru livrări comune de gaze în sud-estul Europei şi să-şi reducă dependenţa de gazele ruseşti, în contextul războiului din Ucraina, a anunţat ministrul bulgar al Energiei, Alexander Nikolov, transmite Reuters.

Peste 90% din gazele naturale importate de Bulgaria sunt din Rusia. Săptămâna trecută, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Sofia, sprijinită de Comisia Europeană, face eforturi pentru a îmbunătăţi cooperarea regională, care ar include folosirea mai bună a infrastructurii de gaze şi electricitate, precum şi achiziţii comune de gaze la nivelul UE pentru reducerea dependenţei de importurile ruseşti.

În prezent, Sofia găzduieşte un grup operativ al UE pentru monitorizarea livrărilor de gaze în regiune, iar prima şedinţă a avut loc joi. De asemenea, găzduieşte un forum pe probleme de energie, la care participă oficiali din Grecia, România, Turcia, Serbia, Macedonia de Nord, Ucraina şi Azerbaidjan.

Bulgaria, care în prezent transportă gazele ruseşti către Serbia şi Ungaria, poate de asemenea transporta anual peste 20 miliarde metri cubi de gaze prin reţeaua de gaze din nord către restul Europei, a declarat vicepremierul Assen Vassilev.

„Cred, cu eforturile noastre comune, cu infrastructura existentă şi uşoare modernizări, că putem diversifica semnificativ livrările în regiune şi putem reduce dependenţa de Rusia o dată pentru totdeauna”, a afirmat Vassilev la forum.

Furnizorul bulgar de gaze Bulgargaz şi compania elenă de utilităţi DEPA vor analiza oportunităţi de livrare a gazelor pentru regiune, a anunţat ministrul bulgar al Energiei.

Cele două firme au convenit să înceapă achiziţii comune de gaze naturale lichefiate (GNL), ceea ce ar trebui să îmbunătăţească puterea lor de negociere, le-a spus jurnaliştilor ministrul elen al Energiei, Kostas Skrekas. Acesta a adăugat că Grecia intenţionează să-şi dubleze curând capacitatea de stocare a singurului său terminal GNL, în Revithoussa (lângă Atena), şi să construiască un nou terminal la Alexandroupolis, până la finalul lui 2023.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.