Nivelul de trai din Romania, mai scazut decat in Belarus?

Conform datelor Fondului Monetar International si raportului CIA, puterea de cumparare a locuitorilor din Belarus si chiar din Botswana, este mai mare decat puterea de cumparare a romanilor.

Puterea de cumparare este o valoare calculata in functie de PIB-ul pe cap de locuitor, raportat la costurile de baza (alimente, energie electrica, incalzire etc.).

Iata cum stam:

Conform listei de pe imf.org, cea mai mare putere de cumparare o au locuitorii din Qatar, cu un venit mediu anual pe cap de locuitor de peste 100 000 de dolari, raportat la puterea de cumparare, urmati de cei din Luxemburg, cu 77 958 de dolari pe cap de locuitor si cei din Singapore cu peste 60 000.

Pe locul 62 in acelasi top, se regasesc cetatenii din Botswana, cu 15 706 dolari pe cap de locuitor anual, pe locul 64, Belarusul cu 15 479, si tocmai pe locul 76, Romania, cu 12 722 dolari pe cap de locuitor, raportat la puterea de cumparare.

Alte tari ai caror locuitori au o putere de cumparare mai mare decat a romanilor sunt Rusia, pe locul 58, Croatia pe 57, Iran pe 75, Liban pe 63, Turcia pe 68, Bulgaria pe 69 si asa mai departe.

De ce se traieste mai bine in Belarus si in Botswana decat in Romania?

Este o intrebare la care ar trebui sa raspunda in primul rand cei care au guvernat Romania in ultimii ani…

Sa aruncam totusi o scurta privire asupra acestor doua tari, aproape necunoscute pentru majoritatea romanilor.

Belarusul este o tara ex-sovietica, situata la nord de Ucraina, cu o economie controlata de stat si un presedinte dictator, izolat pe scena internationala, Alexandr Lukashenko.

Tara este puternic industrializata, o mostenire a vremurilor sovietice pe care regimul neo-comunist de la Minsk (asa se numeste capitala Belarusului) a conservat-o cu succes.

De unde vin banii in economia acestei tari?

In primul rand din exporturi, Belarusul reuseste sa exporte mai mult decat importa, principalii parteneri economici in acest sens sunt Rusia, Olanda si Ucraina, iar de importat importa din Rusia, Germania si China.

Exporta in principal materie prima (lemn foarte mult si minereuri metalifere) dar si echipamente, masini si produse agricole.

Economia este una dirijata de stat in care este tolerata si initiativa privata dar sectoarele cheie sunt concentrate in mainile statului, un „socialism de piata” asa cum le place guvernantilor de la Minsk sa o defineasca.

Salariul mediu in Belarus variaza de la o zona la alta, de la 578 de dolari pe luna in Minsk si orasele mari, pana la 347 de dolari in zonele rurale si regiunile sarace ale tarii.

In ciuda crizei economice si monetare din 2011, puterea de cumparare a bielorusului de rand, a ramas mai mare decat a omologului sau roman.

Costul scazut al vietii in Belarus se datoreaza in mare parte si pretului foarte mic la gaze, combustibili si energie electrica, o alta mostenire a erei sovietice pastrata cu succes de regimul Lukashenko datorita unei relatii speciale pe care acest regim o are cu Moscova.

Sensibil diferita este situatia din Botswana, o tara africana compusa in 70% din desertul Kalahari, cu putin peste 2 milioane de locuitori si avand engleza ca limba oficiala.

Cu toate acestea este o tara a contrastelor ce reuneste laolalta zone urbane moderne, pline de zgaraie-nori, cu triburi de bosimani aflati inca in stadiul de vanatori-culegatori al epocii de piatra.

Este considerata una dintre cele mai bogate tari din Africa, principala sursa de bogatie si salarii mari o reprezinta sectorul minier, Botswana fiind o tara bogata in diamante si metale pretioase.

Puterea politica si economica a tarii este concentrata in general in mana a 3% din populatie de origine europeana.

Sistemul bancar contribuie de asemeni la PIB-ul acestei tari.

In acelasi timp Botswana este una dintre cele mai putin corupte tari din Africa iar in lume se afla cam pe acelasi nivel scazut (la capitolul coruptie) cu Portugalia si Coreea de Sud.

Salvează

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Jokero Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.