Afaceri cu energie regenerabila

Afaceri cu energie regenerabila sau cum sa vinzi energie electrica produsa la tine in ograda.

Este o idee de afaceri care functioneaza deja pentru o mana de mici intreprinzatori privati si care reprezinta viitorul in materie de electricitate si business in domeniul energiei.

Pe scrut, modelul este destul de simplu: surplusul de energie electrica eoliana, solara, sau de alta natura, pe care il produci cu mijloace proprii, il vinzi in sistemul energetic national si, in loc sa primesti facturi pentru plata curentului, compania de electricitate te plateste ea pe tine.

Iata cum.

Sa luam un caz concret de peste ocean: Carl Baldino, manager la o companie din domeniul textilelor din Philadelphia SUA.

Ca multi americani, Carl a decis s-o rupa cu facturile la energie electrica si sa-si monteze pe acoperis panouri solare cu celule fotovoltaice care sa transforme energia soarelui in energie electrica.

A investit in ele  12 000 de dolari (restul de 38 000 fiind platiti de stat printr-un program de stimulare a productiei de energie regenerabila).

Acum el incaseaza anual 3 000 de dolari in cadrul unui alt program guvernamental prin care marii furnizori de energie electrica sunt obligati sa cumpere curent de la mici producatori de energie regenerabila precum Baldino.

3 000 de dolari pe an nu este o cifra tocmai uriasa dar daca ne gandim ca omul isi acopera necesarul de consum si mai si incaseaza niste bani pe deasupra, cei 12 000 de euro investiti in panourile solare devin una dintre cele mai profitabile investitii pe care Carl o putea face, asa cum singur marturiseste.

Fara interventia statului care sa oblige companiile mari de electricitate sa cumpere energie de la micii producatori, dificultatile tehnice (in primul rand infrastructura de stalpi si cabluri conductoare, tot ce inseamna retea de distributie), o astfel de afacere nu ar fi fost posibila pentru micii producatori, ei ramanand doar cu beneficiul de a-si acoperi propriile necesitati si eventual de a vinde energie electrica vecinilor de cartier (desi in prezent ar fi cam dificil datorita legislatiei americane care incurajaza vanzarea catre companiile de electricitate si nu direct catre clienti).

Se intampla si in Romania

Daca va ganditi ca lucrurile bune se intampla doar peste ocean, s-ar putea sa va pripiti in acest caz.

Pe piata romaneasca de energie au inceput sa apara timid si producatori de energie verde care vand curent direct in sistemul energetic national.

Un astfel de producator este gorjanul Cornel Eftenoiu, administrator al Darcom Goup SRL.

Pe un platou din Targu Jiu, Cornel a infiintat primul parc de panouri solare din judet, ce cuprinde in prezent 300 de panouri.

Banii, 150 000 de euro, i-a obtinut si din fonduri europene. Iar panourile au fost aduse din Germania, unde energia regenerabila ocupa deja o cota importanta din piata.

Din acest parc energia electrica pleaca spre consumul propriu al firmei iar un surplus de 55KW este vanduta direct in sistemul energetic national.

Desi in Romania nu sunt cele mai bune conditii pentru a produce energie eoliana sau prin panouri solare, totusi se poate obtine profit.

In cel mai rau caz iti asiguri consumul propriu si livrezi ceva surplus in sistemul national, contra-cost, ori direct vecinilor.

Este o idee care merita toata atentia mai ales in actualul context cand pretul energiei electrice urca tot mai mult si se estimeaza noi scumpiri dupa liberalizarea pietei impusa de UE in Romania si Bulgaria.

Salvează

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.