Romania, din ce in ce mai multe locuri de munca create prin investitii straine

locuri de munca prin investitii straineConform barometrului EY European attractiveness survey, Romania este pe o panta ascendenta in ceea ce priveste numarul de locuri de munca obtinute prin investitii straine. Clasamentul facut in editia 2017 a dezvaluit o serie de lucruri foarte interesante:

  • Companiile americane sunt cel mai mare investitor in Europa si de asemenea, in Romania;
  • In tara noastra, 2016 a adus nu mai putin de 132 de investitii straine directe, ceea ce a dus la crearea unui numar de 17545 de locuri noi de munca. Numarul este unul in crestere cu 32 de procente fata de anul precedent. Totusi, Romania este abia pe locul 4 in Europa, liderul fiind Marea Britanie cu 43000 de locuri noi de munca, Polonia cu 22000 de locuri noi de munca si Germania cu 20 000 de louri noi de munca.
  • In ceea ce priveste numarul de investitii straine, clasamentul ne dezvaluie ca suntem pe locul 12, la nivel european, la mica distanta in fata Cehiei si a Ungariei.

Dezvoltarea Romaniei pe piata locurilor de munca vine ca rezultat al unei dezvoltari macri, la nivel European. 2016 este primul an dupa criza financiara din 2008, in care PIB-ul Euro a depasit PIB-ul Statelor Unite ale Americii.

In ceea ce priveste investitiile intra-eropene, Germania este liderul clasamentului, cu 651 de proiecte lansate in afara granitelor. Aceasta este urmata de Franta, Marea Britanie, Eletia si Italia.

Chiar si in ciuda Brexitului, Londra este inca cel mai atractiv oras European in ceea ce priveste investitiile si de asemenea, este cel mai atractiv in ceea ce priveste locurile de munca. La o destul de mare distanta se afla Paris si Berlin, ale carei atractivitate a scazut, totusi, in favoarea unor alte orase europene, precum Frankfurt, Munchen sau Amsterdam.

Care sunt cele mai atractive sectoare pentru locuri de munca si investitii?

Cele mai atractive sectoare sunt cele de software si cele de servicii pentru afaceri. Acestea contureaza transformarea digitala a Europei si se concretizeaza prin nu mai putin de 780 de proiecte de productie software.

Serviciile pentru afaceri sunt si ele intr-o crestere continua, mai ales in tari precum Marea Britanie, Franta sau Spania.

Concluzionand, Romania este pe o panta ascendenta in ceea ce priveste investitiile straine si locurile de munca, acest lucru fiind din ce in ce mai vizibil in numeroasele proiecte ce se desfasoara aici. Chiar daca suntem o piata emergenta, sunt sanse mari sa ajungem la maturitate si sa reusim din ce in ce mai bine sa ne conturam o pozitie pe piata Europeana.

Este adevarat ca destinatiile principale pentru investitii raman cele consacrate: Marea Britanie, Germania sau Franta, insa tari precum Polonia si Romania vin puternic din spate si reusesc sa confirme.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.