Romanii lasa tot mai multi bani in magazinele de bricolaj

In ultimii ani, piata romaneasca a cunoscut o veritabila explozie de magazine de bricolaj, unele mai mici, de la contul strazii, altele adevarate lanturi de profil la nivel national si chiar multinantional.

Ele sunt locurile unde merg romanii atunci cand au nevoie de o vopsea, de un flex bun si ieftin, de suruburi, chei, piulite si tot ce e nevoie intr-o gospodarie unde se fac diverse lucrari de amenajari de tot soiul.

polizorIar lucrari se fac din plin….

Dar care este mecanismul din spatele acestor evolutii?

In primul rand este clasicul binom al cererii si al ofertei.

De fiecare data cand cresc veniturile, creste si consumul si implicit si gustul romanului pentru amenajari, reparatii si lucrari prin casa, sau curte, dupa caz.

Toate aceste tendinte se regasesc invariabil in incasarile magazinelor de bricolaj.

Pe primul loc in bransa ramane voinicul romanesc Dedeman, care, in acest an a reusit sa vanda mai mult decat toti ceilalti competitori directi la un loc.

Incepand din 2014 cifra de afaceri a celor de la Dedeman a crescut constant, ajungand in 2015 la frumoasa suma de 981 milioane de euro, cu aprox. 35% mai mult decat in anul precedent.

Succesul lor nu e nici pe departe unul intamplator ci e rodul unei munci asidue si al unei strategii indraznete, riscante, dar care s-a dovedit in final a fi lozul castigator.

Astfel, celebrul retailer autohton a investit masiv in deschiderea de noi magazine in anii de criza economica, profitand de scaderea preturilor la imobiliare si de reticenta concurentei de a investi in perioade tulburi. Miscare care s-a dovedit a fi una profitabila, Dedeman castigand noi piete iar acum, dupa ce consumul a reintrat pe o panta ascendenta, culege roadele.

Cu peste 7500 de angajati in toata tara, gigantul retailer de bricolaj a ajuns al doilea cel mai mare angajator cu capital 100% autohton (primul este RCS-RDS).

Nici ceilalti jucatori in domeniu nu se pot plange. Majoritatea marilor magazine de produse de uz casnic si scule au avut si ele cu ce sa se mandreasca: Arabesque (cu 348 milioane de euro cifra de afaceri in 2015), Praktiker (cu 136 milioane de euro pentru acelasi an), Hornbach România.

La polul opus, al celor care au inregistrat scaderi ale cifrei de afaceri, se afla magazinele Ambient si Brico Expert.

In acelasi timp insa, tendintele de crestere a vanzarilor produselor de bricolaj s-au reflectat si in mediul virtual, pe masura ce tot mai multi romani si-au comandat bormasinile, trusele de scule sau ustensilele de tot felul de pe diverse magazine online, de multe ori la preturi sensibil mai avantajoase decat in magazinele clasice.

Specialistii sunt de parere ca aceasta tendinta va continua si in anii ce vin, fara insa ca acest lucru sa garanteze succesul unui retailer sau altul, concurenta mare pe o piata in crestere determinand turbulente cu urmari imprevizibile asupra pricipalilor actori.

Salvează

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.