Culoarea cablurilor electrice, funcție de rolul lor

pexels-pixabay-257736Cablurile sunt total indispensabile fiindcă fac parte din rețeaua de electricitate și ne asigură, de fapt, transmiterea acesteia către consumatori. Firește, nu suntem toți specializați în echipamente sau lucrări electrice, iar, din acest motiv, deseori, suntem nevoiți să apelăm la serviciilor electricienilor, care ne pot ajuta, atunci când situația o cere. Dacă vrei să afli, totuși, mai multe despre cablurile electrice, astfel încât să te ajute, în primă fază, la identificarea unor probleme, iată câteva informații importante.

Cu siguranță, ai observat că firele electrice se disting în funcție de culoare. Ei bine, acest lucru se datorează nevoii de a identifica rapid cablurile, în cazul unei defecțiuni la rețea. O dată ce ai identificat culorile, la nevoie, poți căuta magazinul online Mathaus; dacă ajungi la ei pe site si cauti acolo ce cablu electric vrei, cu siguranță, vei găsi exact ceea ce îți este necesar. Acest lucru te va scuti de neplăcerile drumurilor și de imposibilitatea de a găsi magazine bine aprovizionate, care să aibă cablurile de care ai tu nevoie.

Codul culorilor în cazul cablurilor electrice

Fiecărui tip de cablu îi corespunde câte o culoare, pentru a face distincția în mod rapid dintre fază și nul, sau dintre conductoare și cabluri transportoare. Riscurile de accidentare scad în acest fel, pentru că poți identifica rapid care cabluri sunt purtătoare de energie electrică și care nu.

Cablul roșu, cel mai adesea ținta glumelor din filme, este un cablu conductor în viața reală. Pe înțelesul tuturor, este un cablu de fază, adică, unul care „poartă“ curent.

Cablurile negre sunt unele dintre cele mai periculoase, fiindcă au rolul de a transporta energia electrică de la tablourile de siguranță către consumatori. Dacă ai de-a face vreodată cu un cablu negru, VERIFICĂ ÎNAINTE, dacă este sau nu purtător de curent folosind un creion electric.

Cablurile verzi și/sau galbene sunt, cel mai adesea, folosite pentru împământări. Împământarea este reprezentată de un cablu care conduce electricitatea de-a lungul unei tije înfipte în pământ. Rolul împământării este acela de a proteja o clădire, spre exemplu, de încărcarea electrică provenită de la fulgere. Această încărcare se scurge la teren, care devine un substrat neutru.

Cablurile albe sunt cabluri de nul, adică, „se ocupă“ de recircularea energiei electrice spre panoul de comandă, dacă aceasta nu este folosită. Este indicat, totuși, să verifici tipul instalației electrice asupra căreia lucrezi, dacă este monofazată sau trifazată. ATENȚIE! În sistemele trifazate, cablurile albe sunt conductoare cât se poate de puternice.

Cablurile albastre sunt cabluri de nul, inofensive din punct de vedere al alimentării cu energie electrică.

Deși, există coduri de culoare pentru fiecare tip de fir, încă, nu există și o standardizare clară a acestora. Practic, doar specialiștii pot ști cu exactitate care sunt firele purtătoare de tensiune, după o analiză a rețele. Din acest motiv este indicat să nu lucrezi la o rețea electrică, dacă nu ai cunoștințele necesare.

Unele tipuri de cabluri chiar și-au schimbat funcționalitatea, de-a lungul timpului, încercând cumva să vină în ajutorul utilizatorilor, în ceea ce privește identificarea facilă.

Ia în calcul informarea temeinică, însă, în caz de nevoie reală, optează pentru un electrician experimentat ca să facă reparațiile. Ce poți face tu cu siguranță, însă, este să îți comanzi cablurile necesare, chiar în funcție de codul de culoare dictat de către specialist.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.