Tencuiala decorativa de calitate – trucuri si sfaturi. Cum alegem ce e mai bun pentru casa noastra?
Fiecare dintre noi doreste sa aiba o casa frumoasa si la exterior, nu doar la interior. Iar cel mai bun mod prin care putem reusi acest lucru este sa folosim tencuiala decorativa. Practica, usor de folosit si rezistenta in timp, tencuiala decorativa pentru exterior poate schimba radical aspectul unei case.
Cu totii stim, mai mult sau mai putin, ce inseamna tencuiala decorativa: este acel ultim strat pe care il aplicam pe exteriorul casei, la finalul lucrarilor de (re)amenajare. Trebuie sa stim, insa, si de ce e important sa aplicam tencuiala decorativa la exterior: pe langa aspectul estetic pe care il va da cladirii, tencuiala decorativa de exterior ajuta constructia sa reziste mult mai bine la intemperii, permitand zidurilor sa „respire”. Practic, sa previna igrasia din interior cu ajutorul unei circulatii constante si corecte a vaporilor de apa.
Tencuiala decorativa siliconica este cea mai recomandata pentru refacerea caselor vechi, sau pentru a crea un termosistem ideal in cazul caselor noi. Aceasta este foarte rezistenta la apa si, in principal, este un compus pe baza de rasini acrilice si siliconice, aditivi specifici, dar si adaos de cuart si granule de marmura de diverse marimi.
Pentru un rezultat optim si o rezistenta cat mai indelungata este recomandat sa folositi tencuiala siliconica Duraziv. Aceasta va impiedica aparitia fisurilor de contractie, in urma diferentelor de temperatura cald-rece, si va reduce la minimum riscul deteriorarii stratului de finisaj, cum ar fi exfolierea acestuia. Atentie: este necesara grunduirea suprafetelor exterioare si interioare inainte de aplicarea unui strat de tencuiala siliconica Duraziv, tocmai pentru a regla absorbtia suportului si pentru a creste gradul de aderenta a produsului de finisaj
Tencuiala siliconica Duraziv poate fi aplicat pe toate suprafetele minerale rezistente, precum sistemul de izolare termica, tencuieli de var si ciment, beton, placi de gips carton, vopsitorii de dispersie existente, placi de PAL sau OSB. Aceasta se usuca in aproximativ 4 ore si cu o galeata de 25 de kilograme puteti acoperi intre 85 si 100 de metri patrati.
Nu uitati ca suprafetele vechi, deja acoperite, care prezinta zone slab aderente sau cu exfolieri, trebuie curatate pana la suportul solid si apoi reparate prin aplicare de mortar de tencuiala. Pregatiti astfel terenul inclusiv in cazurile in care suprafata prezinta urme de fungi, alge sau muschi.
Sfaturi utile: nu aplicati in conditii atmosferice care prezinta umiditate ridicata, cum ar fi ceata, ploaie sau ninsoare, sau cand prognoza meteo anunta ploaie, inghet ori pe vant puternic. In plus, nu este recomandat sa aplicati peste finisari realizate cu produse pe baza de solvent, var ori huma.
Pentru rezultate optime privind izolarea termica puteti opta sa folositi un termosistem complet, cum este termosistemul Adeplast. Acesta include atat polistirenul pe care trebuie sa-l folositi pentru izolarea fatadei, cat si adezivul, plasa de fibra pentru armare si tencuiala decorativa de exterior Adeplast, toate la un pret aproximativ de 45 de lei pe metru patrat.
Avantajul folosirii unui termosistem complet? Faptul ca acesta va garanteaza materiale de calitate din aceeasi gama, dar si, extrem de important, faptul ca veti primi garantie pentru toata lucrarea, ceea ce poate fi un factor extrem de important in decizia de cumparare. Iar daca acel termosistem este de la Adeplast, pe langa garantia acordata de un producator de materiale de constructii recunoscut veti beneficia si de reducerea cheltuielilor cu incalzirea locuintei.
Nu uitati sa alegeti un termosistem complet rezistent la foc, pe langa celelalte atuuri ale sale in fata intemperiilor. Este un element foarte important pentru linistea dvs.
La final, va ramane o singura intrebare la care trebuie sa gasiti un raspuns: ce culori de tencuiala decorativa sa alegeti pentru casa dvs?
Evident, alegerea depinde foarte mult de gusturile si dorintele proprietarului, dar trebuie sa tineti cont de anumite particularitati:
- culorile pentru tencuiala decorativa trebue sa se armonizeze cu culoarea tamplariei si a acoperisului.
- pentru a alege cele mai bune culori de tencuiala decorativa tineti cont si de peisajul in care este integrata casa. O zona verde va poate determina sa evitati alegerea unor culori stridente, spre exemplu.
- nu uitati ca daca alegeti culori de tencuiala foarte intense, acestea vor fi mult mai sensibile la actiunea razelor solare. In timp, exista riscul ca acestea sa se deteriorireze si sa puna chiar in pericol sistemele termoizolante complete pe care sunt aplicate.
- producatorii de sisteme termoizolante nu recomanda folosirea de tencuieli decorative cu un grad de reflexie a luminii mai mic de 25%.
- retineti faptul ca, in general, culorile pentru tencuiala decorativa in nuante deschise dau senzatia de lumina si spatiu, ca urmare casa ta va parea mai mare. Acestea, insa, nu va rezista atat de bine la murdarie. Culorile de tencuiala decorativa in nuante inchise, in schimb, pot suferi deteriorari din cauza razelor ultraviolete.
Tencuiala decorativa de exterior pe care o aplicati pe casa dvs, fie ca este vorba de tencuiala decorativa siliconica sau de alt tip de tencuiala decorativa, fie ca folositi un termosistem complet, este foarte importanta pentru durata de viata a casei. O tencuiala de fatada durabila si rezistenta va ajuta casa sa isi prelungeasca „viata”, in conditii optime, cu cel putin 10-15 ani.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.