Statiunea Lupeni-Straja, o speranta pentru Valea Jiului
De aproape 20 de ani se incearca reabilitarea zonei Vaii Jiului, programe, cursuri de recalificare pentru mineri, salarii compensatorii, declararea zonei defavorizate, toate par sa fi dat gres.
Cartiere intregi din Petrosani si alte orase din Vale, arata dezolant, ca intr-o sinistra capsula a timpului.
Insa undeva langa Lupeni, pare sa se vada luminita de la capatului tunelului (sau al galeriei). Ceea ce se intampla in ultimii ani la Straja pare sa fie solutia salvatoare care ar putea schimba in sfarsit imaginea Vaii Jiului.
Straja este o mica (dar superba) statiune montana la 9 kilometri de municipiul Lupeni, in judetul Hunedoara (accesul de la Lupeni la Straja se poate face si cu telescaunul, drumul dureaza aprox. 25 de minute).
Situata in mijlocul Muntilor Valcan, la 1445 de m altitudine, langa masivul omonim, Straja se bucura de un cadru natural cu un mare potential in ceea ce priveste turismul montan.
In octombrie 2002, Straja a fost declarata statiune turistica locala, prin hotarare guvernamentala. De atunci lucrurile au evoluat in bine de la an la an, micuta localitatea montana dovedind ca Valea Jiului poate inseamna si altceva decat cartierele muncitoresti cu aspect de ghetou.
Cazarea ieftina
Avand in vedere ca nu este o destinatie atat de populara precum statiunile de pe Valea Prahovei, aici preturile sunt mai mici si mai accesibile.
Puteti gasi vile cu tarife pornind si de la 20-40 lei/noapte, cu conditii de cazare decente. De asemeni mancarea este ieftina, restaurantele sunt primitoare, iar daca duci dorul unui club, te poti dezlantui in discoteca amenajata langa partia de schi.
Cea mai lunga partie de schi din Europa de Est
Acum aproape un an de zile, Consiliul Local, impreuna cu ministerul de atunci al turismului, au demarat un program de anvergura de modernizarea a partiilor de schi din zona.
Proiectul are o valoare de aprox. 40 de milioane de euro si este finantat din bani europeni si de la bugetul de stat. Este preconizat sa fie gata in doi ani de zile. El se inscrie intr-un program national mai amplu, numit sugestiv „Schi in Carpati”.
De fapt, cele 7 partii de schi din zona Lupeni, vor fi unite intr-o singura partie de 25 de kilometri, cea mai lunga din Europa de Est.
Partia va fi prevazuta cu tunuri de zapada artificiala pentru obtinerea careia se va amenaja chiar in varful muntelui un lac artificial cu turbine si instalatii controlate de un computer.
Cand va fi gata ea va lega Straja de Lupeni si Vulcan.
Toate aceste investitii inseamna locui de munca si proiecte pentru firmele private din regiune.
In afara de firmele direct interesate de proiect, au aparut si investitorii si dezvoltatorii locali care doresc sa prinda un start bun atunci cand totul va fi gata.
Se preconizeaza ca in anul urmator numarul locurilor de cazare in statiune se va dubla, ajungand la 4500.
Statiunea Straja este dovada vie a faptului ca turismul poate schimba cu adevarat soarta Vaii Jiului.
Potential exista din plin!
Valea poate insemna si altceva decat saracie, mineriade, accidente de mina sau alte stereotipuri impregnate in societatea romaneasca.
Valea Jiului inseamna si natura, obiective turistice, partii de schi. In Vale sau in zona limitrofa turistul poate descoperi cetatile dacice, castelul Huniazilor, manastirea Prislop (un centru al spiritualitatii ortodoxe romanesti datorita personalitatii parintelui Arsenie Boca, ce a vietuit aici), Cheile Crivadiei, Cheile Banitei, pestera Bolii, manastirea Lainici, etc.
In timp, cu ajutorul unor programe si finantari bine tintite si cu o doza de noroc, Valea Jiului poate face concurenta serioasa Vaii Prahovei.
In orice caz, turismul pare sa fie singura solutie viabila pentru salvarea si schimbarea la fata a intragii regiuni.
Practic, putem spune ca pe viitor, Valea Jiului e condamnata la….turism.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.