Cele mai profitabile investitii din viitorul apropiat

Cine a stiut acum 15-20 de ani cum va evolua lumea si economia si a avut curajul sa investeasca in sectoarele ce urmau sa explodeze (in sensul bun al cuvantului), azi culege profituri de neimaginat la acea vreme pentru cei mai multi dintre noi.

Imobiliarele, internetul, actiunile, au fost sectoare in care s-au facut milioane de dolari in Romania si in lume in ultimii 20 de ani de catre cei care si-au dat seama din timp incotro se va indrepta omenirea.

Sa ne gandim numai la sectorul imobiliarelor.

In anii `90 preturile la proprietati erau foarte mici in Romania, insa ele se dublau de la an la an si astfel, multi dintre cei care au avut inspiratia sa investeasca atunci in imobiliare, s-au trezit cu proprietati care au ajuns sa valoreze milioane de dolari.

Cand si-au dat seama si ceilalti de valoarea imobiliarelor s-au apucat si ei sa investeasca in acest sector pana ce s-a cazut in extrema cealalta a supra-evaluarii, acestia din urma au vazut in ultimii ani cum valorile proprietatilor lor au scazut foarte mult.

Diferenta dintre celor doua tipuri de investitori in imobiliare a fost data de timpul cand au ales sa investeasca.

Este foarte important sa investesti la momentul potrivit

Revenind la subiectul discutiei, asa cum imobiliarele sau investitiile in „dot-com-uri” (cum mai erau denumite investitiile in site-uri online gen Google, Amazon sau Yahoo prin anii `90) au fost „investitiile viitorului” la vremea lor, la fel exista astazi sectoare si piete in crestere care vor genera cele mai profitabile investitii in viitorul apropiat.

Conform previziunile unor analisti de la Times dar si ale unor investitori celebri, acestea sunt:

Pietele tarilor emergente

Asistam la un fenomen dramatic dar in acelasi timp natural si previzibil. Balansarea centrului de greutate al economiei mondiale din tarile vest-europene si SUA, spre tarile emergente.

De exemplu cine investea acum 10 ani in economia rusa, se putea alege azi cu un profit incredibil de pana la 935% , de care se bucura in acest moment un anumit fond de investitii din Rusia.

Dar Rusia nu este decat una dintre tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) pe care mizeaza investitorii in viitorul apropiat. In afara de cele 4 care au dat denumirea grupului, sunt urmarite cu atentie si evolutiile socio-economice din tari precum Turcia, Africa de Sud, Mexic sau Thailanda.

De ce se intampla asta? De ce economiile vestice dau rateuri iar cele din tarile emergente sunt pe val?

Unii ar putea spune ca se scufunda planeta, ca se intoarce lumea cu susul in jos. In realitate se intampla ceea ce s-a intamplat mereu: cresterea si descresterea marilor puteri.

De data asta fenomenul este provocat de realitatile demografice

Americanii si europenii nu mai fac copii. Asta se traduce printr-o populatie de pensionari care nu mai poate fi sustinuta de populatia activa (tot mai redusa numeric). Pe scurt aceasta e cea mai mare problema pentru viitorul economiilor occidentale si chiar pentru supravietuirea natiunilor respective.

In schimb in tarile emergente e exact pe dos: natalitatea este mare, asta inseamna o clasa activa numeroasa, mana de lucru ieftina, piata interna mare, consum in crestere, morisca economica se invarte la turatie maxima.

Dincolo de pietele emergente, investitiile profitabile ale viitorului apropiat se diversifica in sectoare a caror importanta va creste tot mai mult in anii urmatori.

Agricultura

In urmatorii ani va avea de hranit cu un miliar de guri in plus. Asta inseamna scumpirea terenurilor agricole si cresterea cererii de grau, porumb, orez, manioc, etc.

IT-ul

Va continua sa fie un varf de lance al umanitatii si in secolele ce vor urma. Tehnologiile evolueaza fulgerator, internetul si gadgeturile vor continua sa creeze milionari si medii de investitii profitabile pentru cei care stiu sa tina pasul cu ultimele noutati in domeniu si nu se cramponeaza de tehnologiile depasite (asa cum probabil vor ajunge in curand PC-urile si site-urile web).

Internetul, comunicatiile, mass-media, vor continua sa treaca prin transformari majore in viitorul apropiat.

Sanatatea

Cresterea populatiei si cresterea cererii de servicii medicale de calitate merg mana in mana. De asemeni imbatranirea populatiei in tarile occidentale a condus deja la explozia acestui sector in ultimii ani. Trendul se va mentine si pe viitor. Serviciile medicale, industria farmaceutica, terapiile alternative vor continua sa fie sectoare de investitii profitabile.

Energia

O populatie numeroasa si economii emergente inseamna o cerere crescuta de energie. Cum petrolul este o resursa epuizabila, lozul castigator va fi tras de cei care investesc in formele de energie regenerabila.

Centralele eoliene sunt deja o realitate a zilelor noastre, la fel ca si masinile hibrid, la fel cum pe la inceputul anului 1900 erau automobilele, aflate atunci la inceput de drum (azi o industrie de miliarde de dolari la nivel mondial).

In concluzie, cele mai profitabile investitii din viitorul apropiat vor fi acelea din sectoarele care vor tine pasul cu schimbarile (sau le vor provoca) ce ne asteapta, acelea care vor veni in intampinarea noilor nevoi de hrana, servicii, energie sau comunicare ale omenirii.

Sub acest aspect ele nu se deosebesc cu nimic de cele mai profitabile investitii ale trecutului.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.