Sinaia – statiunea regilor

Dintre toate statiunile de pe Valea Prahovei, Sinaia are un aer aparte, o amintire de nesters a istoriei modelata de capetele incoronate ale Romaniei care si-au lasat amprenta asupra frumoasei statiuni montane.

Cand spui Sinaia mintea iti fuge automat la Peles, Carol I, Pelisor si vremurile apuse de la sfarsitul veacului al XIX lea si inceputul sec. XX. Spre deosebire de Azuga, Busteni sau Predeal, pentru Sinaia, partia, muntele si zapada sunt parca detronate de urmele istoriei concentrata in micuta asezare.

Situata la aprox. 150 km de Bucuresti si 50 km de Brasov, Sinaia a fost aleasa de Carol I drept resedinta de vara, dupa ce a fost fascinat de frumusetea locului chiar din primul an in care sosise intara, 1866.

Pe atunci aici se afla satul Podul Neagului, cateva catune si manastirea Sinaia, care va da in final numele cochetei asezari.

Din 1873 incep lucrarile pentru resedinta de vara a regelui, Castelul Peles. Legenda spune ca la efectuarea sapaturilor s-ar fi descoperit o serie de placute dacice din aur, acoperite de inscriptii, un artefac unic in arheologie. Regele ar fi topit aurul pentru a acoperi o parte din cheltuielile de constructie dar ar fi avut grija sa pastreze inscriptiile facand niste dubluri din plumb. Istoricii insa sunt sceptici cu privire la aceasta ipoteza.

Locul ales de rege pentru ridicarea constructiei, se numea inainte „Piatra Arsa”. Aici, regele a cumparat 500 de hectare, a adus arhitecti germani si a cheltuit in total aprox. 16 milioane de lei aur pentru unul dintre cele mai frumoase castele europene.

De terminat a fost terminat in 1914 insa din 1883 a fost dat in folosinta devenind resedinta de vara a lui Carol I, a reginei si uneori a guvernului si a Consiliului de Coroana.

Castelul are 160 de camere, o sala de teatru, mai multe holuri, incalzire centrala inca din 1883 fiind foarte modern pentru epoca in care a fost ridicat, de altfel a fost primul castel electrificat in intregime din Europa.

In curtea castelului, Carol I a ridicat Pelisorul, ca resedinta estivala pentru printii mostenitori, Ferdinand si Maria, viitori regi ai Romaniei la acea data. De asemeni tot acolo se afla si Foisorul.

Practic Sinaia (si dupa ea restul statiunilor de pe Valea Prahovei) s-a dezvoltat in jurul Pelesului si a lui Carol I. Importante intruniri politice aveau loc aici (cum a fost Consiliul de Coroana din 1914 care a hotarat neuralitatea Romaniei in primii ani ai primului razboi mondial), politicienii faceau poteca intre Bucuresti si Sinaia. Incet incet localitatea se dezvolta, apare gara, apoi primele hoteluri pentru a satisface nevoile de cazare a incipientului turism romanesc, in fine scoala mixta ridicata tot de primul rege al Romaniei in 1899.

Protipendada Bucurestiului, imitand familia regala, incepe sa petreaca tot mai multe vacante de vara la Sinaia. Astazi aproape oricine poate calca pe urmele istoriei, facilitati si conditii moderne de cazare Sinaia pot fi rezervate online sau pot fi negociate la fata locului. Dar sa revenim la vremurile apuse pe care le-a trait Sinaia in vremea regalitatii….

In afara de Peles si Pelisor, cuplul regal a imbogatit Sinaia cu o serie de monumente arhitecturale: Casa de Vanatoare (unde au locuit primii regi inainte de darea in folosinta a Pelesului), Uzina Electrica, Vila Sipot, Cazinoul din Sinaia, inspirat de designul celebrului Cazinou de la Monte Carlo, etc.

Ministri, diplomati si capete incoronate din strainatate s-au numarat printre oaspetii regelui la Peles.

Carol I a murit in 1914 dar Pelesul a continuat sa fie resedinta regala pentru urmasii sai pe tronul Romaniei, a fost nationalizat in 1948 si retrocedat fostului suveran Mihai I in 2007. Din 1953 este muzeu.

In viitor se prefigureaza aprige lupte prin tribunale pentru dreptul de proprietate asupra castelului intre urmasii lui Carol II, Mihai si nepotul sau Paul, acesta din urma afirmand ca intentioneaza sa il doneze statului roman in cazul in care l-ar dobandi in instanta.

Dincolo de istoria familiei regale, Sinaia a fost si locul unde in 1933, o echipa de legionari l-a asasinat in gara pe I.G. Duca, primul-ministru al Romaniei la acea vreme. Practic istoria te pandeste de dupa fiecare colt in Sinaia.

E aproape un sacrilegiu sa treci prin zona fara sa meditezi macar o clipa la umbra acelor vremuri demult apuse, pastrata inca prin ungherele Pelesului, acolo unde s-a scris istoria Romaniei moderne.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. DumitruIonel PAVEN Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.