Vinzi, construiești, închiriezi – ai nevoie de certificat energetic

certificat-energeticObligativitatea existenței unui certificat energetic pentru vânzarea imobilelor deținute, închirierea unor case, apartamente, birouri sau recepția  unor imobile abia finalizate este o prevedere legală ceva mai nouă decât altele și despre care circulă multe informații contradictorii.

Haideți să lămurim, punct cu punct, cele mai importante detalii despre certificatul de performanță energetică.

Ce va scrie în certificatul energetic despre clădirea mea?

Certificatul energetic este un document tehnic și informativ. În el nu există loc de păreri personale, impresii, comentarii sau detalii ce țin de dorința auditorului energetic atestat de a ajuta sau defavoriza pe cineva.

Va fi trecută clasa de eficiență energetică a imobilului (acestea sunt de la A la G), clasă calculată în urma unor indici măsurați la fața locului, precum și consumul total de energie pe an, raportat la suprafața utilă.

Măsurătorile sunt exacte, indicii sunt calculați prin programe autorizate de calcul, iar rezultatele sunt cât se poate de concrete și de reale.

Dacă o clădire are pierderi mai mari de energie, izolații deteriorate, ferestre vechi, sisteme de încălzire și ventilație vechi, instalații de apă vechi, se va incadra într-o clasă energetică inferioară, în funcție de parametrii măsurați și calculați.

Ce se întâmplă dacă refuz să achiziționez certificatul energetic?

Dacă nu ținem seama de obligativitatea obținerii unui certificat energetic atunci când vindem un imobil, pot să apară probleme mari.

Proprietarii trebuie să aibă și să înmâneze cumpărătorului actul în original după încheierea tranzacției. Tranzacțiile fără certificatul de performanță energetică pot fi declarate nule în instanță.

Ma mult decât atât, o copie a certificatului de performanță energetică trebuie depusă împreună cu restul de acte la direcția de taxe și impozite după încheierea contractului de vânzare-cumpărare.

Prețuri certificat energetic București și județul Ilfov

Prețul unui certificat energetic în București și județul Ilfov pornește de la circa 130 lei pentru o garsonieră, dar prețurile variază de la firmă la firmă și de la un tip de clădire la altul.

Costurile sunt însă foarte mici, iar certificatul, odată eliberat, este valabil 10 ani, dacă respectiva clădire nu suferă modificări majore și renovări substanțiale între timp.

Certificatul trebuie eliberat doar de un auditor energetic atestat.

Eliberarea documentului se face rapid, durata variază însă de la un auditor la altul. fiecare putând să-și organizeze afacerea cum dorește.

În general, în București și județul Ilfov timpul de așteptare este foarte scurt, circa 24-48 de ore.

Pentru ce clădiri nu trebuie să scot certificat energetic?

Conform prevederii din legea 372/2005, există o serie de clădiri la  care nu se întocmește  certificat energetic.

Depozitele, clădirile care nu au instalații pentru încălzire și apă caldă menajeră, clădirile independente (nealipite constructiv cu alte clădiri) cu o suprafață utilă mai mică de 50 m2, clădirile de patrimoniu, clădirile istorice, lăcașele de cult, clădirile la roșu care se vând înainte de încheierea și recepția lucrărilor, clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe o perioadă de până în 2 ani, în zone industriale, ateliere, clădiri nerezidențiale din domeniul agricol cu consum redus de energie, clădiri rezidențiale destinate utilizării mai puțin de 4 luni pe an, sunt imobile care nu au nevoie de un certificat de performanță energetică.

Certificatul energetic este un document obligatoriu, care se obține rapid, la costuri reduse.

Actele necesare obținerii lui nu sunt numeroase, așa că nu va trebui să întocmiți dosare întregi de documente pentru a obține acest document pentru imobilul pe care doriți să îl vindeți, închiriați, renovați sau costruiți.

Informațiile privitoare la performanța energetică a construcțiilor sunt utile atât proprietarilor actuali, cât și viitorilor proprietari, pentru că în funcție de clasa energetică se pot estima costurile de întreținere.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.