Cele mai importante limbi in secolul XXI
Puterea stă categoric în capacitatea de comunicare. Șanse mai mari în carieră, oportunități de creștere profesională, posibilitatea frecventării unui program de studii într-o altă țară sau simplele călătorii din vacanțe sunt scenarii în care nici nu ne putem imagina necunoașterea unei limbi de circulație internațională.
Încă din grădiniță, nativii secolului XXI învață cel puțin o limbă de circulație internațională. În clasele primare mulți dintre ei încep să învețe a doua limbă de circulație internațională iar în familiile mixte, copiii vorbesc, cunosc sau înțeleg chiar și trei sau patru limbi străine.
Care sunt cele mai importante limbi străine și cum s-a ajuns la acest clasament, putem afla din cele ce urmează.
Engleza este vorbită de mai bine de 375 de milioane de persoane ca vorbitori nativi. Socoteala nu se oprește aici: peste 1 miliard și jumătate de oameni vorbesc engleza ca limba străină sau limbă secundară. Traducatori nativi sunt ușor de găsit dar greu de selectat.
Engleza este limba comunicării pe Internet, limba tehnologiei, a domeniului IT și practic liantul lingvistic principal pe care l-a determinat globalizarea.
Chineza, așa cum este ea cunoscută în limbajul comun, este vorbită de aproximativ 985 de milioane de persoane ca vorbitori nativi, iar generic putem aprecia 1, 1 miliarde de vorbitori ai dialectelor mandarine.
Până în 2050 chineza este pe punctul să devină limbă de bază în unele sectoare economice.
Cine nu își amintește replicile din telenovelele anilor `90? Ei bine, spaniola este una dintre cele mai răspândite limbi, cu 330 milioane de vorbitori nativi și vreo 430 milioane de vorbitori ca a doua limbă.
Importatorii din America Latină au mare nevoie de traduceri din spaniolă în alte limbi de circulație internațională. Deci este o nișă bună de specializare în domeniul limbilor moderne aplicate.
Pentru mulți dintre „umaniști” matematica a fost „un fel de japoneză” sau orice altceva ușor de învățat…
Japoneza devine din ce în ce mai importantă în zilele noastre în lumea tehnologiei și în inventică. Are 127 milioane de vorbitori nativi și aproape un milion de utilizatori contextuali. Este o investiție bună de învățare pentru traducători, are printre cele mai mari cotații pe piața traducerilor.
Limba germana este o investiție importantă ca și competență pentru nativii anilor acestora. Este limba statelor puternice din punct de vedere economic din inima Europei, unde industria este sufletul economiei și unde „mereu s-a trăit bine”. Se bucură de aproximativ 105 milioane de vorbitori nativi și 80 de milioane de vorbitori de germană ca limbă străină, numărul acestora fiind în continuă creștere.
Rusa, limbile arabe și hindi cresc tot mai mult în importanță. Cu cât țările respective au o influență economică mai mare, cu atât importanța cunoașterii acelor limbi, oarecum rare, crește. Creșterea cererii pentru traduceri aduce după sine și cotații frumos rotunjite în favoarea traducătorilor.
Araba este limbă oficială în 22 de țări și are mai mult de 205 milioane de vorbitori nativi și 100 de milioane de vorbitori nenativi. Cât timp prețul petrolului dă tonul economiei, limba arabă este vedetă…
După cum am putut vedea, importanța este dată de influența economică a țărilor respective, globalizarea punând astfel punctul pe i.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.