7 Ponturi in Afaceri
Firmele sunt catalogate in doua mari grupe: intreprinderi mici si mijlocii si intreprinderi mari. Catalogarea se face in functie de capitalul social, costurile de pornire, anvergura afacerii, cifra de afaceri, veniturile generate, numarul de angajati si asa mai departe. Afacerile legalizate sub forma intreprinderilor mici si mijlocii sunt relativ usor de demarat (in comparatie cu marile companii) datorita riscurilor mai scazute, insa totul se reduce in final la modul in care este administrata o asemeana afacere. Iata mai jos sapte ponturi pentru administrarea afacerilor de acest tip, care pot face din final diferenta dintre faliment si o afacere de succes:
Liderul. Spre deosebire de afacerile mari, care au un consiliu de administratie si mai multi factori de decizie, in firmele mici exista de regula un singur administrator (care de multe ori este si asociatul unic) care ia deciziile si de care, in esenta, depinde toata afacerea. Prin urmare este vital ca cel care conduce o asemenea afacere sa aiba calitati de lider, sa stie sa organizeze subalternii, sa ia repede deciziile cele mai potrivite, sa faca schimbarile necesare, pe scurt, sa dirijeze toata activitatea. Unii au aceste calitati nativ iar cei care le au le pot invata.
Planificarea. Despre planificarea activitatilor unei firme si de importanta unui plan de afaceri am mai scris si cu alta ocazie asa ca ne rezumam acum doar la aspectele de baza. Rolul unui plan de afaceri este acela de a constitui un traseu ce trebuie urmat. Un plan de afaceri trebuie sa fie realist si flexibil, se poate adapta/modifica pe parcurs.
Locatia. Alegerea locatiei, a punctului de desfacere sau productie (in functie de natura afacerii) este un element crucial. Locatia inseamna vad comercial, inseamna cheltuieli de transport, resurse, intr-un cuvant, locatie determina o multime de factori vitali in succesul unei afaceri care pot face diferenta intre succes si esec.
Calitatea. Pentru micile afaceri este important sa ofere produse si servicii de calitate, ele au dezavantajul ca marile companii au adevarate masinarii de marketing, e greu sa te bati cu ele la acest capitol insa calitatea produselor si serviciilor poate fi un camp de batalie pe care multe afaceri mici pot sa il castige (si de multe ori o si fac) in fata marilor companii. De cate ori nu ai intalnit un restaurant sau o taverna locala cu mancare mai buna decat la McDonalds? Eu am intalnit destule….
Legislatia. Este important sa tii pasul cu ultimele modificari legislative si sa respecti regulile jocului. Cu siguranta nu vrei sa devii tinta garzii financiare si sa platesti amenzi mai ales cand esti la inceput de drum si le platesti din buzunarul tau.
Gasirea unui loc in piata. O mica afacere nu trebuie sa fie doar inca un butic ce vinde aceleasi produse ca alte zeci de buticuri din jurul lui. O afacere trebuie sa aiba o misiune, sa isi defineasca un loc pe piata, sa isi cunoasca bine publicul tinta si sa satisfaca o nevoie reala.
Controlul costurilor. Administrarea riguroasa a fluxului monetar (banii care intra si ies din afacere) este iarasi un aspect important al oricarei afaceri. O buna administrare a costurilor va poate scapa de cheltuielile inutile, poate reduce pierderile, creste productivitatea si in final va poate lasa mai multi bani in buzunar.
Ponturile de mai sus sunt utile oricarui antreprenor aflat la inceput de drum insa acestea sunt doar niste puncte de reper. Puteti frunzari si alte articole de pe site-ul nostru pentru a gasi noi ponturi fierbinti.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.