Economia sociala, un nou tip de afacere

Economia sociala este un concept inca nou in Romania dar care incet, incet, isi face loc in peisajul autohton.

La baza acestui concept sta ideea de a ajuta comunitatile defavorizate nu prin a le oferi pestele ci pentru a le oferi undita si a le invata sa pescuiasca.

Daca intr-un model clasic de business o societate comerciala este infiintata in vederea profitului membrilor fondatori (asociatii), o afacere sociala urmareste sa reinvesteasca profitul in beneficiul comunitatii.

Ideea nu este noua, comunismul a incercat sa foloseasca acest principiu insa din cauza interventiei excesive a statului care a ucis piata libera, experimentul comunist s-a transformat rapid in dezastru.

Asta nu a insemnat insa si moartea economiei sociale. Folosind economia socialaprincipiile sanatoase ale economiei de piata (care au la baza legea cererii si a ofertei), intreprinderile sociale pot fi o solutie la problema locurilor de munca din mediul rural.

In alte tari sistemul functioneaza cu brio si a inceput sa fie implementat in ultima vreme si in Romania.

Sa luam un caz concret: comuna Teliu din Brasov.

Aici s-a infiintat in urma cu cativa ani un salon de infrumusetare unde lucreaza doua angajate localnice.

Din profitul societatii cele doua angajate isi impart intre ele 90%, restul urmand sa fie folosit in scopuri caritabile pentru ajutorarea membrilor nevoiasi ai comunitatii (de exemplu la un momentdat imparteau copiilor de tigani truse de igiena personala).

Investitia initiala necesara deschiderii salonului de cosmetica din Teliu s-a ridicat in jurul cifrei de 7 000 de euro.

Modelul a fost replicat si in alte comunitati sarace din judet si din tara.

Sunt vizate in special comunitatile de tigani si in general cele in care somajul se situeaza la cote foarte ridicate.

Ateliere de impletit cosuri din rachita, o asociatie agricola, o fabrica de caramizi, atelier de croitorie, productie de obiecte artizanale, sunt tot atatea exemple de posibile idei de afaceri sociale.

Principalul beneficiu pe care il aduc aceste intreprinderi sociale este acela ca reusesc sa creeze locuri de munca acolo unde chiar e nevoie de ele si in al doilea rand stimuleaza consumul local, orice noua afacere, prin cheltuielile pe care le genereaza, contribuie la cresterea profitului altor afaceri locale.

Majoritatea acestor tipuri de intreprinderi sociale urmeaza acelasi model: sunt create de asociatii cu finantare din fonduri europene.

Viitorii angajati sunt initial cursati, tot pe fonduri europene, iar o perioada sunt ajutati sa faca primii pasi in lumea antreprenoriatului.

Bineinteles ca si membrii asociatiilor care vin cu astfel de proiecte au de castigat de pe urma lor, pe perioada demararii proiectului munca lor fiind platita din aceleasi fonduri UE.

Pe termen scurt si mediu, toata lumea are numai de castigat, ramane insa de vazut care din afacerile sociale reusesc sa se mentina pe piata si sa treaca cu brio proba timpului.

 

Salvează

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.