Joburi si afaceri pe cale de disparitie

Nu mai e un secret pentru nimeni ca fiecare perioada vine cu propriile oportunitati si cerinte pe piata.

Ceea ce acum 10-20 de ani era la mare cautare, e posibil ca azi sa nu mai aiba niciun viitor, fiind un job pe cale de disparitie.

Iata mai jos o scurta trecere in revista a joburilor, afacerilor si activitatilor care, daca nu au disparut inca, nici mult nu mai au pana ce vor deveni istorie.

Domeniul tau de activitate se afla printre ele?

Cluburile de internet

In mare voga in randul tinerilor acum 10 ani, aproape disparute de pe piata in prezent.

Succesul lor a durat atata timp cat serviciile de internet erau scumpe si greu accesibile, insa a palit imediat ce firmele de cablu au adus internetul la usa fiecaruia, la preturi relativ decente.

Odata cu afacerile proprietarilor de internet-cafe-uri au disparut si joburile de operator PC ale angajatilor lor.

Agentiile de turism

Agentiile de turism clasice, sunt alte afaceri/cariere pe cale de disparitie, pe masura ce tot mai multi turisti apeleaza la servicii similare online, mai profitabile atat pentru cei care le detin, cat si pentru clientii care economisesc timp facandu-si o rezervare online decat sa piarda ore intregi cautand cele mai bune oferte la agentiile din orasul lor.

Turismul nu va disparea practic niciodata insa serviciile in domeniu vor fi intr-o permanenta transformare, cu businessuri care se vor adapta schimbarilor si vor profita de pe urma lor, si cu altele care vor fi scoase de pe piata.

Posta Romana

Inca nu a disparut, insa de ani buni pierde milioane de dolari iar numarul angajatilor va fi din ce in ce mai mic.

Posta e scoasa „la pensie” de folosirea generalizata a internetului si de telefonia mobila iar acesta e doar inceputul dezastrului, pe masura ce tot mai multi romani vor invata sa isi plateasca facturile online.

Telefonia fixa

Este un alt domeniu care si-a trait traiul si si-a mancat malaiul. Tot mai putini romani mai pastreaza un post telefonic fix iar companiile de telefonie fixa nu stiu ce oferte sa mai inventeze pentru a tine cu dintii de ultimii clienti.

Insa chiar si Romtelecomul s-a resemnat si a inceput sa investeasca in telefonia mobila si servicii de provider, singura barca de salvare pentru viitorul acestei companii.

 Exploatarile de carbune

Carbunele era folosit in principal in producerea de energie electrica prin termocentrale, din pacate insa energia rezultata este una scumpa iar procesul este foarte daunator pentru mediu.

In viitorul apropiat aceasta ramura a industriei va fi abandonata, cererea de carbune va scadea dramatic si odata cu ea toate locurile de munca si activitatile pe care le genera.

Fotografii si centrele de developare foto

Acum 20 de ani nu lipsea din peisajul litoralului estival fotograful ambulant, care iti promitea poze la minut, adesea insotit de o maimuta, camila sau cine stie ce alt animal exotic.

Acum acest personaj a cam disparut si nici nu sunt sanse sa reapara in viitorul apropiat, in contextul in care orice pusti are azi telefon cu camera video incorporata iar fotografii amatori au acces la aparate digitale performante.

Vor mai ramane o vreme fotografii de la nunti si evenimente, restul, tot mai putini, vor trebui sa se reorienteze spre piata online de logo-uri si fotografii, o piata extrem de aglomerata, cu o concurenta acerba, unde din pacate nu isi vor gasi cu totii loc.

Tipografiile si librariile

Nu vor disparea complet in viitorul apropiat dar vor fi tot mai putine si tot mai falimentare.

Tendinta inceputa dupa 1989, aceea de a cumpara si a citi tot mai putine carti, se va accentua, pe masura ce cartile electronice, tabletele si PC-urile vor transforma in biţi operele literare ale umanitatii.

Bibliotecile vor deveni arhive, iar librariile, magazine de anticariat.

Va mai trece insa o generatie pana ce aceste previziuni se vor implini, insa scaderea profiturilor in aceasta bransa este o realitate de necontestat.

Romanii citesc putin iar din acel putin, tot mai mult este in format electronic.

Ziarele

Disparitia lor in viitor este aproape sigura. Aproape toate publicatiile s-au mutat deja cu un picior in online iar unele au facut si celalalt pas.

Singura lor sansa de supravietuire e sa se transforme in publicatii online, portaluri, newslettere etc. , in orice caz, ziarele, asa cum le stiam noi, vor deveni istorie.

Asa cum au disparut magazinele de inchiriat casete video, sucurile la dozator, meseriile de lustragiu, sacagiu, ori dactilograf, la fel si in viitorul apropiat, multe slujbe si business-uri for fi eliminate de pe piata de evolutia tehnologica.

Cei care se vor adapta la schimbari vor avea sansa la supravietuire economica, cei care vor ramane ancorati in trecut, vor fi striviti fara mila de schimbarile viitorului.

Salvează

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.