Afaceri cu prajituri de casa
Afacerile cu prajituri de casa pot fi lozul castigator pentru orice gospodina care se simte in largul ei in bucatarie, cunoaste o multime de retete delicioase si doreste in acelasi timp sa castige un ban in plus.
Afacerile cu prajituri de casa pot fi atat o solutie de munca la domiciliu cat si o afacere de familie desfasurata in afara spatiului locativ.
Iata deciziile pe care trebuie sa le iei atunci cand incepi o astfel de activitate:
- In primul rand trebuie sa te decizi unde iti vei desfasura activitatea. Asa cum spuneam si mai sus, ai doua variante principale: acasa ori intr-o alta locatie. Aceasta decizie depinde foarte mult de vadul comercial, de spatiul adecvat pentru prepararea si coacerea prajiturilor si nu in ultimul rand, de natura afacerii in sine. Adica vei vinde prajiturile unor clienti stradali sau le vei oferi ca serviciu de catering sau le vei vinde unor alti comercianti care la randul lor le vor livra consumatorilor finali. In functie de toate aceste aspecte iti vei alege locatia business-ului.
- Care va fi nisa ta? Vei produce produse comune sau vei crea adevarate branduri si retete personale? Are rost sa faci covrigi sau produse de patiserie care se gasesc pe toate drumurile sau vei face o prajitura de familie, cu o reteta mai putin cunoscuta? Asta numai tu poti decide dar trebuie sa te decizi de la inceput.
- Care este investitia de care ai nevoie? Fa-ti un calcul, vezi daca ai banii necesari, daca nu ii ai, vei putea sa faci rost de ei? Ai nevoie de un asociat? Nu uita sa iei in calcul si formele legale, actele si avizele necesare infiintarii firmei si demararii activitatii.
- Gandeste-te la promovarea afacerii. Cum vor auzi clientii de tine? Poti apela la bannnere stradale, pliante, anunturi la mica si marea publicitate locala, probabil sa te ajute si un site web.
De recomandat sa intocmesti si un plan al afacerii pentru a puncta mai bine aspectele de mai sus si alte detalii ce tin de planificare si viziune.
Nu este de ajuns doar sa faci prajituri bune, sunt multe gospodine care fac prajituri mult mai bune decat Fornetti sau alte produse de patiserie de pe piata dar in afara de produse de calitate ai nevoie si de un plan de marketing.
De acest lucru s-a convins si Dan Guerrera, fondatorul Downtown Cookie Co. din New York al carui succes in bransa s-ar putea sa ii inspire si pe altii.
Dan era pasionat de prajiturile de casa pe care le prepara cu placere in modestul sau apartament. La el apelau prietenii si rudele ori de cate ori aveau o petrecere in familie si doreau sa mearga la sigur cu desertul.
„Ar trebui sa vinzi dintr-astea”, e fraza pe care Dan Guerrera a auzit-o de multe ori de la cei care ii savurau prjiturile, inainte sa o ia in serios. Dar pana la urma a inceput incet incet sa gateasca si pentru altii, contra-cost.
Dan devenise deja destul de cunoscut in cartier drept tipul care coace prajituri la comanda, ori de cate ori ai nevoie pentru o zi de nastere, de Craciun sau orice alt eveniment, insa pasul decisiv l-a facut atunci cand, dupa o comanda particulara, cineva l-a recomandat unui restaurant. Dupa ce a trimis niste mostre, s-a trezit cu o comanda de 12 000 de bucati.
Asta a impins intreaga activitate la un alt nivel.
A inceput imediat sa dea telefoane in stanga si in dreapta pentru a inchiria bucataria unui restaurant si apoi pentru a angaja studenti si tineri care se descurcau intr-ale bucatariei pentru a-l ajuta sa onoreze comanda la termen.
Asa s-a nascut Downtown Cookie Co, asta se intampla undeva in 2008.
Un an mai tarziu, in 2009, Dan Guerrera si compania lui de prajituri de casa, au aparut in prestigioasa revista New York Magazine, eveniment ce l-a propulsat si mai mult in bransa afacerilor cu prajituri beneficiind astfel de o uriasa promovare gratuita.
Astazi bucataria lor lucreaza la foc automat, 24/24, 7 zile din 7, preluand comenzi din tot orasul, cu un varf al clientelei in perioada sarbatorilor de iarna.
O astfel de afacerea nu este foarte greu de pus pe picioare atata timp cat ai talent la gatit, o suma initiala de cateva mii de euro si o echipa pe care sa te poti baza (pot fi chiar membrii familiei, prieteni sau cunoscuti).
Evenimente, nunti, botezuri, sarbator, sunt tot timpul anului asa ca nu vei duce lipsa de clientela, in plus poti avea chiar propriul punct de desfacere direct in strada, mai ales daca ai un vad bun, langa o scoala sau o institutie deschisa publicului.
Daca afacerea mere bine, poti chiar sa iti deschizi propria franciza si sa urmezi drumul pe care au mers si alte afaceri bazate pe patiserie si prajituri de casa.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.
Deci, este destul sa am experienta „in domeniu” (adica prajituri facuta a acasa) nu trebuie si o diploma de calificare ca sa incep o astfel de afacere?
Pare a fi o idee buna, mai ales daca faci ce-ti place. Dar.. fara un plan de afaceri serios nu recomand sa se apuce nimeni de nici un fel de afacere. Sunt costuri destul de mari si cu infiintarea si cu promovarea si cu taxele la stat.. Cu toate astea, cu un plan de afaceri bun, merita! 🙂
Ideea e buna dar nu iti trebuie un cadru legal respectiv srl sau pfa? M-ar interesa si pe mine daca asa putea sa fac acasa prajituri si apoi sa le pot vinde on line. Oare vanzarile on line de produse alimentare nu sunt supuse controalelor , respectiv sanepid , protectia consumatorului exact ca si resyairantele sau magazinele? Daca imi puteti da un raspuns va multumesc
Ingrid Popescu
Este o idee foarte buna. Foarte multe doamne de la tara obisnuiesc sa comercializeze prajituri facute acasa sau dulceata. Este o afacere minunata pentru persoanele care adora preparatele traditionale.