Idei de afaceri japoneze

Ideile de afaceri sunt un domeniu in care creativitatea este cruciala insa uneori acestea pot fi atat de ciudate incat nu poti sa nu te intrebi cum de functioneaza.

Credeai ca le-ai vazut pe toate? Arunca o privire peste aceste idei de afaceri din Japonia si mai gandeste-te o data. Cine stie, poate chiar te vei simti inspirat de ele.

Asadar iata afacerile ciudate ale japonezilor:

Vending-machines (automate) pentru bauturi alcoolice amplasate pe marginea drumurilor. Desi pare greu de crezut ca soferii ar opri pentru a cumpara bauturi alcoolice de la astfel de aparate, totusi cineva a avut acesta initiativa in Japonia iar afacerea s-a dovedit a fi una viabila si rentabila.

Astfel de aparate se gasesc pe marginea drumurilor nationale, in afara localitatilor, si speculeaza in general pofta soferilor celibatari care nu obisnuiesc sa mearga regulat in supermarketuri.

E greu de inchipuit ca un astfel de business ar prinde in Romania unde aparatele automate ar deveni tinte extrem de tentante mai ales daca sunt amplasate in camp.

Fructe de mare vii. Exista restaurante japoneze specializate care vand doar hrana vie (fructe de mare). Acolo isi gasesc o clientela suficient de stabila care sa le asigura rentabilitatea, gusturile culinare ale asiaticilor din Extremul Orient fiind recunoscute pentru ciudatenia lor.

Prieteni de inchiriat. Este un business aparut relativ recent in marile orase ale Japoniei unde tot mai multi tineri si oameni de varsta a doua s-au alienat in asemenea masura incat trebuie sa plateasca pentru simpla companiei a unei alte persoane.

Fenomenul este cauzat de programul de munca aproape infernal pe care il au unii dintre niponi, rutina zilnic nemailasandu-le loc timp si pentru altceva.

Cererile pentru prieteni de inchiriat cresc in preajma sarbatorilor sau cu ocazia unor evenimente precum nunti, chefuri, petreceri.

Garsoniere-sicriu de doar 1,7 mp. Cauzele alienarii devin si mai evidente daca ne gandim cum locuiesc multi dintre tinerii activi ai Tarii Soarelui Rasare.

Conceptul de locuinta si de spatiu ambiental sunt aici mult diferite fata de corespondentele lor din afaceri japoniaOccident.

In Tokyo si alte mari orase se gasesc de inchiriat garsoniere care seamana mai mult cu un sicriu decat cu o locuinta. Practic locatarul doarme intr-o cutie similara cusetelor pentru care plateste o chirie de aprox. 2 300 lei pe luna (adica in jur de 111 780 de yeni).

Aceasta afacere a prins rapid in Tokyo unde criza locuintelor este una dintre cele mai accentuate din lume (aici se inghesuie in jur de 30 de milioane de oameni), orasul incepand acum sa se dezvolte pe verticala.

Aici sunt tot mai multe zgaraie-nori care functioneaza ca niste mici orase, cu locuinte, super-marketuri, unitati medicale, banci, cafenele, cinema, chiar si spatii verzi.

Revenind la garsonierele minuscule, acestea ofera un spatiu pentru o singura persoana si cateva lucruri peronale ale acesteia. Sunt folosite exclusiv pentru dormit, locatarii petrecandu-si majoritatea timpului la lucru sau la studii, acolo facandu-si si igiena personala.

Cu siguranta nu este o afacere destinata claustrofobilor.

Parcari pentru biciclete. Sunt asezate strategic langa statiile de tren, super-marketuri si alte parcarelocuri aglomerate. Unele sunt gratuite, altele in schimb sunt cu taxa, dupa modelul parcarilor auto. In fine, unele dintre ele sunt subterane sau supraterane.

Inexistente pana acum cativa ani, parcarile pentru biciclete au devenit treptat o imagine obisnuita in marile orase ale Japoniei.

Este o afacere pliata perfect pe disciplina nipona si pe pasiunea japonezilor pentru ciclism (mai mult din necesitate decat de amorul artei).

Desi aceste idei de business, cu toata ciudatenia lor, sunt adaptate perfect pietei nipone si cu greu ar putea fi transplantate in alta tara, ele pot fi folosite ca puncte de plecare (sau surse de inspiratie) pentru idei profitabile, bine pliate pe specificul romanesc.

Mult succes in brainstorming!

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.