Afaceri hoteliere pe timp de criza

Pentru hotelierii din România, criza a insemnat o redefinire a planului de marketing si o revizuire a asteptarilor de sfarsit de sezon.

In timp ce unii patroni de afaceri hoteliere au pus lacatul, altii au mirosit deja noile oportunitati ori s-au adaptat din mers punandu-se la punct pentru a face fata noilor realitati de pe piata.

Daca activati deja in bransa industriei ospitalitatii sau va bate gandul sa incepeti o afacere hoteliera, iata cateva ponturi in acest sens.

O viziune clara asupra clientelei

Stiind cine va sunt clientii le puteti cunoaste gusturile, nevoile si asteptarile, astfel vă va fi mai usor sa-i multumiti si sa le luati banii.

Orice hotelier care se respecta isi cunoaste, cel putin in linii mari, clientela.

In functie de locatie sau de sezon, turismul poate fi de mai multe feluri: – turism recreativ (cel mai popular si mediatizat, de regula este un turism sezonier, conditionat de anotimpuri si de perioadele de concediu si vacante);

turism medical/balnear (amenajarea unui centru spa, sala de fitness, piscina balneo, masaj, etc. pot fi puncte forte ale unui hotel care gazduieste turistii veniti la recuperari si tratament);

turismul de afaceri (salile de conferinte si serviciile de 5 stele sunt principalele criterii pe care le bifeaza aceasta categorie de turisti). Turismul de afaceri este deservit mai mult de unitati de cazare din Bucuresti si marile orase precum si statiunile montane;

turismul cultural-religios, pelerinajele;

ecoturismul, mai ales in mediul rural care beneficiaza de avantaje naturale.

Insa cunoasterea clientului statistic este doar un aspect din organizarea unei afacerii hoteliere.

Daca doar cochetezi cu ideea de a intra in aceasta industrie, trebuie sa stii ca exista cel putin 3 modalitati prin care poti oferi servicii de cazare:

1.Incepi de la zero propriul hotel, propria pensiune sau inchirieri de apartamente in regim hotelier.

2. Incepi o afacere in regim de franciza.

3. Cumperi o afacere (hotel, motel, pensiune, cabana, etc.) existenta de la vechiul proprietar.

Toate cele 3 modalitati au suişuri si coborâşuri, minusuri şi plusuri. In general principala problema sunt banii, costurile initiale sunt relativ ridicate, mult peste media posibilitatilor unui român de rand.

Mostenirea unor proprietati ce pot fi transformate in unitati de cazare si/sau inceperea unei astfel de afaceri sub forma unei asocieri cu rudele sau cu prietenii, pot fi solutii potrivite pentru a rezolva problema finantarii.

Daca traiesti intr-un oras aglomerat sau intr-o statiune turistica, locatia te ajuta foarte mult. Poti intra pe piata serviciilor de cazare cu un simplu apartament inchiriat in regim hotelier.

Acest gen de afaceri este ceva relativ nou pentru Romania, un business importat din Occident dar care prinde radacini tot mai viguroase de la an la an.

Preturile pentru astfel de servicii sunt mai mici decat la un hotel dar mult mai mari decat daca ai inchiria apartamentul in sistem clasic, contra unei chirii lunare. Cu alte cuvinte atat proprietarul cat si clientul sunt in avantaj.

In Bucuresti un apartament in regim hotelier se inchiriaza si cu 70 de euro pe noapte, in timp ce in provincie preturile sunt mult mai mici, cu 10 euro/noapte poti inchiria o casa cu 4-5 camere.

Daca te gandesti sa cumperi o afacere bazata pe servicii de cazare, nu uita sa verifici in detalii toate actele contabile, de regula proprietarii nu vand afacerile care le aduc profit ci pe acelea care le scot banii din buzunar.

Revenind la criza financiara a zilelor noastre, in materie de hoteluri si cazare, ea imparte si falimente si oportunitati. Falimente pentru cei prinsi pe picior gresit, cu credite pentru constructii si reabilitari si oportunitati pentru cei care profita de moartea concurentei si se pot adapta noilor conditii.

Servicii mai bune si mai ieftine (sau gratuite)

Surprinderea clientilor cu servicii bonus, este o alta strategie anti-criza. Tratându-ţi clientii dincolo de asteptarile lor ai numai de castigat pe termen lung.

Multi hotelieri sunt prea lacomi ca sa mai astepte si nu mai vad dincolo de profitul imediat, chiar daca asta inseamna zgarcenie, servicii de slaba calitate si nemultumirea clientului care pe viitor nu va mai reveni si le va povesti si prietenilor experientele neplacute traite la astfel de hoteluri. Acest gen de hotelieri isi sugruma singuri afacerile.

Foloseste internetul pentru promovare

Retelele de socializare si blogurile de profil sunt noile unelte de care ar trebui sa te folosesti pentru promovarea ieftina dar inteligenta a serviciilor tale.

De regula turistii sunt persoane tinere, care folosesc internetul, in plus reclama online este mult mai ieftina decat cea din mass-media, de ce ai rata o astfel de oportunitate?

Invata de la mentori

Urmareste cum se descurca alte afaceri similare, fie ca vorbim aici de concurenta directa sau doar de hoteluri si unitati de cazare din alte tari. Vezi ce servicii ofera si cum isi fac reclama.

Insa inainte de a-i urmari si a te inspira din actiunile lor, asigura-te ca este vorba de o afacere pe profit si nu de un hotel/cabana in care patronul aduce bani de acasa pentru intretinere si personal.

In concluzie, criza nu este un capat de lume, tot timpul perioadele de prosperitate au alternat cu cele de criza economica, tot timpul unele afaceri au dat faliment si au iesit de pe piata, pierzand lupta cu criza, iar altele s-au putut adapta, au supravietuit sau chiar au profitat de noile situatii economice.

Diferenta dintre cele doua tipuri de afaceri a fost facuta in primul rand de capacitatea de adaptare si viziunea de lunga durata asupra evolutiei de ansamblu a pietei.

Cei care nu au avut aceasta viziune au fost prinsi pe picior gresit iar cei care o au, vad deja oportunitatile care se ivesc dincolo de orizontul crizei.

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.